Type Here to Get Search Results !

У Зајечару одржано предавање о Православљу у Италији


Историја и развој Православља у Италији, била је тема предавања мр Милосава Ђоковића, које је одржано у просторијама Музичке школе у Зајечару, 29. децембра 2016. године. Предавању је присуствовао Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион који је у уводној речи поздравио уваженог госта и присутне.


О богатој историји и значају Православља у овој земљи не говори се често, и поред тога што је хришћанство на њеној територији присутно од античког времена, а Православна Црква је живела и развијала се и након Раскола и одвајања Римокатоличке цркве. У данашње време италијанска држава улаже изузетно велика средства и пажљиво ради на очувању свих хришћанских светиња, њиховој обнови и заштити.
Током излагања се сазнало о немерљиво великим даривањима које су Немањићи имали при украшавању цркве у Барију у којој се налазе мошти св. Николаја Мирликијског, где се још увек поред бројних поклона, чувају иконе свете Јелене Анжујске и светог Стефана Дечанског као и сребрни Свети Престо дар Краља Милутина.
Све православне заједнице: Руса, Срба, Грка, и других православних народа добро су организоване и активно учествују у верском животу својих цркава широм Италије, тако да у њој данас живи више од два милиона православаца. На предавању су се могли чути лепи примери живота и рада наше Српске црквене заједнице, али и њихове потребе на даљем развоју и очувању наших светиња и добијању нових храмова у Риму и другим местима за наше вернике у Италији.