Type Here to Get Search Results !

Радио „Слово љубве“ у славу предака!

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке учествовао је у протеклих годину дана у специјалном музичком пројекту посвећеном стогодишњици Првог светског рата под називом У славу предака.

Аутор Небојша Мастиловић у музичком пројекту Радија „Слово љубве“ под називом „У славу предака“ заступљен је са четири ауторске композиције: „Надежда“, „Одбрана Београда 1915.“, „Помоћ Светог цара Николаја“ и „На анђелским крилима победе“. 

Садржај композиција обухвата за Србе најважније догађаје и личности Првог светског рата и има за циљ да ослика морал и херојство наших предака којим су изазивали поштовање и дивљење и код пријатеља и код непријатеља. Кроз све песме се као невидљива нит која их повезује провлачи мотив свесне жртве за ближње. У снимању песама г. Мастиловића за пројекат „У славу предака“ учестовала је екипа врсних музичара: Владимир Антић (гитара и пратећи вокал), Бранко Исаковић (бас гитара), Андреја Крстић (кахон и удараљке), Небојша Брдарић (фрула), Тамара Жиковић (виолина) и Никола Зорић (клавир).

Хаџи Никола Мијовић са својим ауторским композицијама „Срб је Христов“, „Плач Мајке Србије“ и „Краљевина Србија“ учествује у музичком пројекту „У славу предака“. Песме су везане за најдубља идентитетска питања српског народа кроз која провејава дух старих времена, али са перспективом која је ипак окренута будућности. Ове песме имају за циљ да укажу да је трагизам и хероизам српског народа у овом рату само део једног ширег контекста ратничке историје нашег народа. У снимању песама г. Мијовића за пројекат „У славу предака“ учестовала је екипа врсних музичара: Вељко Потпарић (гитара и бас гитара), Александар Анђелковић (бас гитара), Сања Радић и Наташа Милошевић (виолине), Александар Јовановић (виола), Срђан Станић (виолончело), као и хор састављен од следећих појаца - Оља Зечевић, Далиборка Николић и Зорица Петровић (сопрани), Милена Антић, Јелена Грбић и Бојана Симић (алтови), Филип Миливојевић, Игор Вујашковић и Слободан Станишић (тенори) и Марко Младеновић, Милан Матић и Слободан Самарџић (баритони). Аранжман за хор и гудаче уприличио је др Милорад Маринковић, композитор и диригент.

Идеју да се саберу аутори који ће своје песме посветити нашим славним прецима, препознала је и подржала Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, на челу са др Милетом Радојевићем. Снимање и микс свих песама радио је Страхиња Ђурић, а музички продуцент био је Никола Зорић.

О ауторима песама:

Небојша Мастиловић  рођен је 14./01. маја 1972. године у  Београду. Дипломирао је на Православном Богословском Факултету универзитета у Београду, a aуторском духовном музиком се бави од 2000. године. Члан је групе „Пирг“ са којом је снимио и објавио два албума, „Земља светог Симеона“ (2002) и „Не од овог света“ (2007). Самостални албум са ауторским композицијама под називом „Сјајне српске звезде“ објавио је 2013. године. Појац је при храму светог Вазнесења Господњег у Београду.

Хаџи Никола Мијовић рођен je у Београду, 17./04. априла 1980. године. Клирик је Српске Православне Цркве у чину чтеца, а дипломирао је на ПБФ Униврзитета у Београду. Као активни старешина Војске Србије на дужности је помоћника војног свештеника као подофицир верске службе. Као мелод, појац и текстописац ради већ деценију и по на пољу музике. Оснивач је православне рок групе „Есхатон“, као и појачке групе „Родослов“ и на тај начин активно ради да пољу мисије Цркве.

Емисију посвећену пројекту „У славу предака“ можете чути и преузети са интернет-странице Радија Слово љубве http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=15529.