Type Here to Get Search Results !

Недеља Косова и Метохије у Матици Српској


Матица српска од 26. фебруара до 2. марта обележава Недељу Косова и Метохије. Организован је изузетно богат програм, у оквиру којег ће учествовати и Њихова Преосвештенства Епископи бачки Иринеј и рашко-призренски Теодосије, хор Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској Свети Јован Дамаскин, глумци Народног позоришта из Приштине, као и угледни предавачи и песници који ће говорити о српској култури и поезији пониклој на простору наше јужне покрајине.


Манифестација је отворена предавањима Значење божура у народним умотворинама са Косова и Метохије и Контекст и развој културе у гету, а отворена је и изложба Приштинска школа. Савремено српско сликарство на Косову и Метохији.

Песничко вече одржано је у уторак, 27. фебруара, у свечаној дворани Матице српске, док ће 28. фебруара, у позоришној дворани Гимназије Лаза Костић бити уприличена представа Говорна мана.

Првога дана марта, у 19 часова, Епископ новосадски и бачки г. Иринеј ће упутити поздравну реч присутнима у свечаној дворани Матице српске, после чега ће о Косову и Метохији беседити владика рашко-призренски г. Теодосије. Програм ће увеличати и хор Свети Јован Дамаскин.

У петак, 2. марта, у 19 часова, у свечаној дворани Матице српске биће представљена књига под насловом Листићи из даље и ближе прошлости.