Type Here to Get Search Results !

Тирана: Пријем поводом посете патријарха Кирила


У Тирани је 29. априла 2018. године у част Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила Албанска Православна Црква приредила пријем. Његову Светост г. Кирила поздравио је Његово Блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније г. Анастасије, који је истакао да се његова света Црква, после жестоког атеистичког прогона у другој половини 20. века, почев од 1991. године развија и напредује у пуној верској слободи и да у развијању демократије и верских слобода учествују све верске заједнице.

Његово Блаженство је похвалио мирну коегзистенцију људи који припадају различитим верским заједницама, што може доприносити општем друштвеном напредовању. Насупрот томе, верска нетрпељивост и сукоби између верских заједница могу изазивати антагонизам. -Трудимо се да извучемо сокове из здравих корена верског искуства како би се помогао друштвени развој и напредак Албаније, олакшало помирење и обезбедио миран саживот, посебно са суседима а и са свима другим народима, истакао је предстојатељ Албанске Православне Цркве.

У свом отпоздраву Патријарх московски и све Русије Кирил је захвалио на дивној прилици и сведочењу како ова света Црква напредује и слободно развија свој живот. -Видим у данашњој заједничкој служби у новоизграђеној Саборној цркви у Тирани знак Божје милости, као што се она манифестује у васкрсу Албанске Цркве и новопронађених могућности да развија живот Цркве у својој земљи и јача сестринске односе са Православним Црквама. Искрено желим да Свемогући Бог свагда благослови Ваш труд и Ваше сатруднике, укрепи Ваша усилија и подари мир и напредак Албанске Православне Цркве.

Пријему су присуствовали председник Републике Албаније Илир Мета, велики муфтија Албаније Скендер Брјучај, католички надбискуп Тиране и Драча Георге Френде, старешина верске заједнице Бекташа Хаџи Деде Едмонд Брахимај, управитељ протестантске заједнице у земљи, директор Државног комитета за култове Л. Алико, дипломатски представници страних држава у Албанији, међу којима изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације А.Р. Карпушин, изванредни и опуномоћени амбасадор Грчке Елени Сурани, изванредни и опуномоћени амбасадор Пољске Карол Бачура, апостолски нунције надбискуп Чарлс Џон Браун, и други.