Type Here to Get Search Results !

Поводом 10-годишњице избора архиепископа Илариона


У четврту недељу после Васкрса, 29. априла 2018. године, обележена је 10-годишњица избора архиепископа Сиднеја, Аустралије и Новог Зеланда Илариона као шестог првојерарха Руске Заграничне Цркве. Свечаност је одржана у Њујорку.

Тога дана митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион началствовао је Божанском Литургијом у Саборној цркви Иконе Знамења Пресвете Богородице.

Митрополиту су саслуживали чланови Архијерејског Синода Руске Заграничне Цркве: архиепископ берлинско-немачки Марко, архиепископ Сан Франциска и Западне Америке Кирил; архиепископ Монтреала и Канаде Гаврило; епископ Менхетна Николај; епископ сакраментски Иринеј; као и свештеник ове цркве, протојереј Андреј Сомер, локални свештеници и гости.

Међу онима који су присуствовали служби били су г. Сергеј Овсјаников, руски генерални конзул у Њујорку, као и чланови парламентарне мисије Руске Федерацији при Уједињеним нацијама.

Током Литургије узнесене су молитве за покој душе руског цара Александра III поводом 200-годишњице његове смрти.

После службе архиепископ берлински Марко, потпредседник Архијерејског Синода РЗЦ, поздравио је митрополита источноамеричког Илариона у име пуноће Руске Заграничне Цркве и уручио му панагију.