Type Here to Get Search Results !

Централно тело за довршење Спомен-храма Светог Саве


Редовно годишње заседање Централног тела за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару. Парастос ктиторима и приложницима заветног храма српског народа.




Под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, дана 5. маја 2018. године одржана је седница Централног тела Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за довршење Спомен-храма Светог Саве на Врачару. Члановима овог тела, које чине представници епархија Српске Православне Цркве као и архијереји окупљени на редовном заседању Светог Сабора, извештај су поднели Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, председник Комисије за унутрашње уређење храма Светог Саве; проф. дрМилан Глишић, главни инжењер градње храма Светог Саве; ђакон Мирослав Николић, дипл. инж. арх. главни архитекта храма Светог Саве; г. Владислав Јовановић, дипл.инж.ел. надзор за електо-енергетске инсталације; г. Раде Минић, благајник Спомен храма Светог Саве.


Епископ  шумадијски г. Јован (Младеновић), председник Комисије за унутрашње уређење храма Светог Саве, поднео је извештај о раду Комисије у периоду од њеног конституисања 25. октобра 2017. године до 15. марта 2018. године. У извештају се наводи да је у том временском периоду одржано једанаест седница Комисије за праћење и реализацију пројеката и радова у ентеријеру Спомен-храма Светог Саве.
У временском периоду од 15. марта 2018. године до дана подношења извештаја, Комисија није одржавала седнице, већ само потребне консултације, с обзиром на то да је Свети Синод у вези са Закључком Владе Републике Србије 05 бр. 401-10610/2017-1 од 27. децембра 2017. године и Решењем 05 бр. 401-10640/2017 од истог датума, између осталог, формирао посебно Радно тело које ће оперативно сарађивати са Тимом Владе Републике Србије, образованим за праћење извршења Пројекта завршетка радова на изградњи и уређењу Спомен-храма, а који ће за свој посао одговарати непосредно Светом Архијерејском Синоду, који као инвеститор води целокупно финансијско пословање, бригу и надзор над свим радовима у Спомен-храму.


У претходном периоду, нешто дужем од месец дана, са овим оперативним телом Владе Републике Србије, одржано је неколико састанака, којима је присуствовао и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, а на којима је, између осталог, државним представницима презентован досадашњи рад, као и будући планови за довршетак ентеријера Спомен-храма.
Проф.др Милан Глишић, главни инжењер градње храма, поднео је извештај о грађевинско занатским радовима на храму, радовима на мозаику у куполи храма и свим преосталим радовима да би се изградња храма завршила.


Ђакон Мирослав Николић, дипл.инж.арх. главни архитекта храма, поднео је извештај о урађеним пројектима и њиховој реализацији у предходном периоду. Овом приликом је представљен члановима Централног тела и пројекат иконостаса у храму Светог Саве.
Дипл.инж.ел. Владислав Јовановић, надзор за електо-енергетске инсталације у храму, поднео је извештај о реализацији пројеката електроинсталација јаке и слабе струје, као и о машинским инсталацијама.


Г. Раде Минић, благајник Спомен храма, поднео је извештај о финансијском пословању изградње спомен храма Светог Саве у протеклом извештајном периоду.
У наставку седнице одржан је парастос за ктититоре, приложнике и задужбинаре храма Светог Саве.