Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава Видовданског насеља у Новом Саду


У четвртак, 28. јуна 2018. године, житељи Видовданског насеља су прославили своју славу. Испред Заветног крста, чин благосиљања славског колача и кољива служио је протопрезвитер Бранко Ћурчин, настојатељ Световазнесењског храма на Клиси, а саслуживали протопрезвитери Боро Видовић и Милан Малинић, пароси при наведеном новосадском храму.






Захваливши куму г. Миловану Амиџићу, председнику Јавног градског саобраћајног предузећа Нови Сад, Славољупки Михајловић, директорици Основне школе Душан Радовић и вероучитељима те образовне установе, као и свима онима који су дошли да увеличају данашњу молитвену прославу, отац Бранко је поручио да док будемо ходили уском стазом која води у Царство Божје, ништа неће моћи да нас одвоји од вечне заједнице са Богом. 

У нашем граду, званично се нигде не слави Видовдан на нивоу градских структура, тако да је слава на Видовданском насељу једино место где се сакупљамо на данашњи дан. Ми предлажемо да се ово место званично прогласи као место прославе Видовдана у нашем граду. Радујем се што смо се и ове године сабрали пред Заветним крстом пред којим су се сабирали и наши стари када су основали ово насеље. Захваљујући њима и ми данас живимо овде, и нека дâ Бог да овај кутак неба и земље на којем је Бог одредио да ми живимо буде благословен и да будемо увек Богу захвални ту где јесмо, казао је отац Бранко, уз напомену да је важно да знамо да је место нашег остваривања управо место на којем се налазимо. 

Ту је наш рај, али може да буде и наш пакао, од нас зависи. Ја вас, са овог места, молим да наш избор увек буде добро. Добро мислити, добро желети и добро ће нам и бити. Да се увек сећамо наших предака који су славно положили животе своје за отаџбину нашу. Од нас се не тражи да проливамо крв, да полажемо живот, али се тражи да дамо минимум од себе, додао је настојатељ Вазнесењског храма у Новом Саду. 

Након беседе свештеника, присутнима се обратио са честиткама и председник месне заједнице г. Драго Стојичић. 

Стихове посвећене Светом кнезу Лазару и свим српским јунацима, рецитовали су  ученици Основне школе Душан Радовић под вођством вероучитељâ Јелене Вукић Влајков и Бранислава Нијемчевића. 

Видовданско насеље је основано 1922, а Заветни крст је подигнут 1929. године. Пре Другог светског рата овде је подигнута Основна школа Краљ Петар Први да би после рата назив био промењен у Ђура Јакшић. У њој се данас налазе истурена одељења клисанске Основне школе Душан Радовић.