Type Here to Get Search Results !

Епископ новосадски и бачки др Иринеј и викарни Епископ мохачки Исихије богослужили у новосадском саборном храму


У четвртак, 15/28. јуна 2018. године, у Светогеоргијевском храму у Новом Саду,  Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј,  служио је свету Литургију, уз саслужење Епископа мохачког господина Исихија, братства Саборног храма и новосадских ђакона.




После прочитаног јеванђелског одељка, архипастирском беседом присутнима се обратио владика Иринеј, који је између осталог рекао : И овога пута, поновићу, као и доста пута раније, име једног празника открива његову суштину. Тако је и са данашњим празником који је из 14. века. Пре тога је у данашњи дан прослављан празник светог пророка Амоса, који је крсна слава кнеза Лазара, и празник светог мученика Вита који је пострадао за Христа у 4. веку. По њему је данашњи празник и добио име (Вит-Вид). Многи се питају засто славимо погибију светог кнеза Лазара? Увек је она страна која се бори за ближње своје и за своју отаџбину победничка страна, без обзира ако и на први, спољашњи изглед, та њена победа јесте пораз. Одлука светог кнеза Лазара могла је бити и да се не боримо са великом силом, но, то би био погрешан став, став обожавања пораза и прихватања зла као врховне норме. То је духовна некрофилија. Свети кнез је са својом војском и народом изабрао пут страдања за Господа, борећи се за вечне, непролазне вредности Царства Божјег, за које једино и вреди живети.

После заамвоне молитве  Епископ  Исихије, служио је парастос свима који су живот свој положили за веру и отаџбину, од Косовског боја до данас.