Type Here to Get Search Results !

Викарни Епископ мохачки Исихије богослужио у Силбашу


-Нови свештенослужитељ олтара Божјег-

У Силбашу је прослављена храмовна слава празник светог и богоносног оца Јована Златоуста, Aрхиепископа цариградскога. Градња садашњег храма посвећеног Светом Јовану Златоустом, отпочела је 1755. године и одвијала се у неколико етапа. Касније, до 1790. године, почета је и довршена градња звоника, 1839. године је на источној страни проширена, а на западу спојена са звоником који је до тада био одвојен. Црква је реновирана више пута. Године 1939. реновирана је и таваница. Последњи пут реновирана је 1994. године, када је стављен бакар на звоник.




Храм је грађен у барокном стилу и једнобродна је грађевина са правоуганим, мало извученим певнички апсидама на којима је једини украс паластар са капителом на крајевима. Бочна платна су без пластике, сем профилисаних оквира са завршцем око прозора. Врло карактеристичан детаљ на пластици звоника је на бочним странама првог спрата. То је неправилна волута и орнамент у облику врха жезла. Апсида је петострана са паластрима на сучељавању углова, са истим профилисаним капителима. У унутрашњости цркве, изнад улазних врата изграђен је и хор.


Прослава храмовне славе почела је уочи празника, бденијем којим је началствовао пречасни презвитер Иван Спасевски, парох у Горњем Ковиљу, уз саслужење надлежног пароха. На сâм дан празника, Евхаристијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије, Викар Епископа бачког, уз саслужење десеторице свештеника и тројице ђакона. После прочитаног eванђелског зачала,  о животу светога Јована Златоуста,  беседио је Његово Преосвештенство Епископ Исихије.


По благослову владике Иринеја у току свете Литургије, владика Исихије је у свештени чин ђакона рукоположио Мирослава Стојановића, катихету из Ветерника. Благољепије свете Литургије, својим појањем, улепшали су појци из Бачке Паланке.  На светој Литургији су била присутна деца са Православног катихизиса предвођена са својом вероучитељицом.


Вечерње богослужење је служио високопречасни протојереј Предраг Милутин, уз саслужење осморице свештеника, у оквиру кога је пререзан славски колач и освећено славско кољиво. Вечерњем богослужењу је присуствовала пастор Словачке евангеличке цркве а.в. госпођа Јасмина Котас – Медвеђ. Овогодишњи црквени кум био је господин Владимир Ивичић са породицом. За наредну годину кумовања се прихватио господин Зоран Ивичић.









Извор: Радио Тавор