Type Here to Get Search Results !

Вече сјећања на великог духовника оца Лазара Острошког


У дупке пуној биоскопској сали Културног центра Требиње уприличено је  вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Аџићу, игуману манастира Острог. На почетку вечери приказан је документарни филм  „Духовна поетика оца Лазара“, редитеља др Радослава Т. Станишића  који је сценарио писао по књизи игуманије Јелене из манастира Ћелија Пиперска, у чијој је производњи филм и снимљен.


У  „Духовној поетици оца Лазара“  зрачи неизрецива љубав према човјеку коју је овај велики духовник даривао од срца. Отац Лазар је привлачио вјернике различитих цркава и вјерских заједница. Много је водио рачуна и давао велики лични допринос да се његују и чувају добри међуљудски односи. Цио свој живот посветио је тој мисији његујући суживот, толеранцију, мултикултуралност, љубав и вјеру у човјека.

Након пројекције филма, услиједила је  промоција књиге  „Положи наду на Господа“  чији је  аутор монахиња Јелена Станишић, игуманија манастира Ћелија Пиперска.

Архимандрит Лазар Аџић је личност која је обиљежила повратак вјери и цркви у Црној Гори. Тих и повучен, отац Лазар оставио је мало писаног трага иза себе па су његове поуке и поруке, које се налазе у књизи, плод сјећања свештенства манастира Острог. Мати Јелена је у својој књизи приближила и подсјетила нас на изузетак лик овог човјека Божјег. Сабрала је бројна свједочанства људи који су га познавали и оних који су се код њега исповиједали. Књига садржи и фотографије из живота великог духовника, писма која је отац Лазар слао својој сестричини, те пјесме које су му посвећене.

О архимандриту Лазару Аџићу и књизи  „Положи наду на Господа“  говорили су  епископ диселдорфски и њемачки Григорије, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, мати Јелена и књижевница Милица Краљ.

Одавно један културни догађај није изазвао оволико интересовање наших суграђана као ово вече посвећено блаженопочившем архимандриту Лазару Острошком, човјеку који је оставио дубок траг у обнови духовног живота.

„Име и дјело оца Лазара Острошког остаће, несумњиво, запамћено и записано међу прва и најзначајнија имена острошких настојатеља, духовних отаца и насљедника Светог Василија Острошког Чудотворца“. ( АЕМ Црногорско-приморски Амфилохије, из предговора књиге)