Type Here to Get Search Results !

Патријарх српски Иринеј посетио Воскрењски Новојерусалимски Манастир


Његова Светост Патријарх српски Иринеј који борави у вишедневној посети Москви поводом духовне прославе 10-огодишњице Патријарашке службе Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије Кирила, посетио је у среду, 30. Јануара 2019. године Воскрењски Новојерусалимски Манастир. Патријарха српског је у Манастиру дочекао манастира архимандрит Теофилакт, а у делегацији Српке Православне Цркве били су и Преосвећена господа Епископи: моравички Антоније, мохачки Исихије и ремезијански Стефан.

Новојерусалимски манастир или Воскресенска црква је манастир Руске православне цркве у граду Истра, удаљеном око 40 км од Москве. Основао га је руски патријарх Никон 1656. године. Река Истра симболично представља реку Јордан, а манастирске грађевине свети град Јерусалим. При изградњи Воскресенске цркве коришћени су нацрти цркве Светог Гроба Господњег у Јерусалиму.

Манастир је преживео Октобарску револуцију 1917. године, али су га разорили немачки нацисти у Другом светском рату.
Топоними око манастира су промењени у имена библијских светих места. Тако је брдо где је манастир изграђен названо Сион. Источно од њега је Маслинска гора, на северу - гора Тавор. Река Истра, преименована је у Јордан. Поједина манастирска здања изграђена су по узору на јерусалимске светиње као што је Воскресенска црква (1656-1685), насталих у обличју Светог Гроба Господњег у Јерусалиму.

1919. манастир је затворен а монаштво растерано. Од 1921. године комунистичке власти га претварају у музеј.

1941. године, током Другог светског рата минери нацистичке СС дивизије "Рајх" дигли су у ваздух Вознесењску цркву. Поред храма уништени су и бројни архитектонски споменици.
1959. године обновљен је музеј.

Остаци манастирских здања и део његових поседа враћени су тек 1994. године Руској православној цркви када је и започета обнова манастира.