Type Here to Get Search Results !

Почела матура и богословски испит зрелости у Цетињској богословији


У четвртак 30. маја 2019. године отпочела је матура и богословски испит зрелости за ученике XXXIII генерације обновљене Цетињске богословије (2014-2019). По одлуци Светог архијерејског синода Српске православне цркве, изасланик на матури и богословском испиту зрелости ове године у Цетињској богословији је протојереј-ставрофор др Владимир Ступар, професор Богословског Факултета у Фочи.


На почетку матуре и богословског испита зрелости, изасланик је одржао сједницу са ректором и професорима богословије, на којој је утврђен распоред испита.

После сједнице, ученицима је секретар богословије професор Драган Радоман, прочитао правилник о полагању писменог испита. Ове године Свети архијерејски синод Српске православне цркве за рад на писменом задатку у јунском испитном року школске 2018/2019. године, одредио је следеће теме:

1. Пустите дјецу нека долазе Мени; јер је таквих Царство Божије (ср. Ми. 10, 14).

2. Јер, ви сте храм Бога живога;…пазите добро како живите…(ср. 2. Кол. 6,16 и Еф. 5,15).

3. Заслуга Светог Саве за добијање аутокефалности Српске Православне Цркве.

Израда писменог задатка траје четири сата. Наредних дана ученици ће полагати усмени дио матурских испита из предмета: Светог писма Старог и Новог завјета, Догматике, Етике, Историје Српске цркве, Историје хришћанске Цркве, Црквеног појања са типиком, Литургике, Црквеног и брачног права.

Александар Вујовић,
професор Богословије Светог Петра Цетињског