Type Here to Get Search Results !

Прослава имендана Епископа Пахомија у Светопрохорској обитељи


Какав див Божији, светило англеског чина..! Преподобни Пахомије Велики се сматра оснивачем манастирског општежића, док Преподобни  Антоније Велики се сматра оснивачем отшелничког живота. Смирење, трудољубље и уздржање  Светог оца Пахомија би и оста редак пример за подражавање огромног броја монаха. Безбројна чудеса сотвори свети Пахомије, но и безбројна искушења претрпе од демона и људи. И послужи људима као отац или брат рођени. И побуди многе да пођу путем спасења. И управи многе на пут истине. Би и оста велико светило Цркве и велики сведок истине и правде Христове. Многе од његових ученика црква је уврстила у ред светитеља, као што су: Теодор, Јов, Пафнутије, Пекузије, Атинодор, Епоних, Сур, Псој, Дионисије, Псентаисије и други.


Овог Светог мужа, за свога небескога молитвеника, заступника и заштитника, има управо Архипастир наш, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије.

Тим поводом, у навечерје прославе свога имендана, дана 27/28.маја 2019.године, Епископ Пахомије је служио свеноћно бденије, а након поноћи, у наставку и Свету архијерејску Литургију, у Светопрохорској обитељи. Епископу је саслуживало свештенство и монаштво из свих делова наше Богом спасаване епархије. За певницом, ово торжествено и радошћу испуњено молитвено сабрање, ангелским појањем улепшале су монахиње из свих манастира наше Епархије. 

У току бденија, при чину изношења и благосиљања петохлебнице, славски колач,вино и кољиво, које је за свој имендан припремио слављеник Епископ Пахомије, благосиљао је архимандрит мр Методије (Марковић). 

По завршетку бденија, у наставку је служена Света архијерејска Литургија. 

На крају Литургије, као што је негда Св. Пахомије Велики поучавао верно стадо Сунца правде - Христа, а које се у великом броју окупљало око њега, Епископ Пахомије је укрепио све присутне беседом о своме заштитнику. На крају је отпевано многољетствије слављенику. 

Преподобни оче наш Пахомије,  нека се молитвама твојим род наш обожи, сложи и умножи, те да се око Господа сакупљамо као негда многе овчице Христове око тебе, а нашем Епископу нека Господ, молитвама твојим, подари мир, здравље и спасење! 

Долгоденствуј Преосвјашчењејшиј владико!