Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј прославио свог небеског покровитеља


Поводом прославе имендана патријарха Вартоломеја, 10. јуна  (по новом календару), у манастиру Животодавни источник  у Баликлију је одслужена Велика вечерња. 


Службом је началствовао патријарх Вартоломеј, у присуству архиепископа атинског  Јеронима,  великог броја архијереја, свештеника и архонта. Присутни су били и Георгија Султанопулу, генерални конзул Грчке у Цариграду; конзул Георгије Гајтанис; Олександар Хаман, генерални конзул Украјине у Цариграду; Хасан Балтаци и Исмет Токдемир, посланици Републиканске народне партије (ЦХП), и верници из Цариграда и иностранства.

Патријарх Бартоломеј је у свом обраћању захвалио Богу што му је подарио 28. прилику да прослави свој имендан, у историјском манастиру Животодавног источника.

Обраћајући се  архиепископу атинском Јерониму, Патријарх је рекао: „Имамо радост и част  услед присуства Његовог Блаженства архиепископа атинског и све Грчке. Он је овиме љубазно пристао да дода карику у ланац који спаја наше две Цркве и да повећа радост нашег овогодишег светковања...“