Type Here to Get Search Results !

Епископ ваљевски Милутин: Нема вечног живота без Литургије!


-Ваљево: Велика молитвена свечаност у Храму Светог Нектарија Егинског у част његовог небеског заштитника-

Дан у коме је Свети Нектарије Егински уписан у календар светих, и ове године, окупио је мноштво верног народа у први храм посвећен прослављеном чудотворцу на територији Српске Православне Цркве. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва Епархије ваљевске и архимандрита Доротеја, старешине манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска, Епархија британско – скандинавска), као и молитвено учешће свештенства из Епархије шабачке и монахиња манастира Рожањ, који такође припада овој епархији. Благослов Преподобног Оца Јустина на данашњу свечаност донела је мати игуманија Гликерија са сестринством манастира Ћелије.


У Храм Светог Нектарија Егинског и овога пута слило се мноштво народа. Да молитве надалеко познатом чудотворцу принесе, у част и славу његовог имена, које је Господ прославио због врлинског живота и чијим молитвама дарује исцељења од најтежих болести. Сабрати се на Светој Литургији и другим богослужењима најлепше је на овом свету. Време проведено у молитви, према Светим оцима и учитељима Цркве, јесте време уписано у вечност. Свети Нектарије и сви свети Божји људи су заклопили своје телсне очи и отишли у вечност. Господ их је примио да духовним очима гледају славу Његову, казао је у празничном слову Епископ ваљевски Г. Милутин.

Свети Нектарије духовним очима има право да погледа и на земљу и на нас. Тело му почива у кивоту и чека васкрсење мртвих. Он по благодати Божјој, погледавши на нас овде у светом храму и све оне који му се моле, моли Христа Бога да благодаћу Својом излечи. Молитвама светих Господ Христос је вечни лекар. Такође, браћо и сестре, важно је да читамо све што је Свети Нектарије писао. Не само он, већ и други Свети оци – беседио је Епископ Милутин.

Читањем светоотачких списа, наша душа додирује душу светитеља чије дело чита. Било да је то Свети Владика Николај, Отац Јустин, Свети Нектарије… Свето писмо је најлепша књига и док је читамо разговарамо са Христом Господом и сједињујемо се с Њим. Такође, Свети оци упозоравају на могућа искушења након читања дела мудрих људи, чији дух није у заједници са Духом Божјим. Наравно, подсетио је Владика Милутин на речи Светих отаца, да јеретичке књиге никако не треба читати, јер дух јеретика може прећи на читаоца.

Ове године завршени су радови на Храму Светог Нектарија, поделио је Владика Милутин  са својом духовном децом радост због овог богоугодног дела. Градња је трајала дуго, али без застоја. Када Господ види нашу жељу, ако треба тако да буде, онда нема никаквих проблема. Народ са свих страна долази да се поклони његовим светим моштима. Он им помаже као и Свети Владика Николај и Отац Јустин. Данас славимо 99 година од упокојења Светог Нектарија. Догодине се навршава 100 како је егински чудотворац отишао у наручје Божје. Ако Бог да, најавио је Владика Милутин, следеће године крајем  маја, уочи празника Светог Оца Јустина, биће освећен Храм Светог Нектарија.

Када освештамо храм, можемо отићи Владики Николају и Оцу Јустину да се радујемо са њима, а они у Царству Божјем да се радују са Светим Нектаријем. Три светитеља, велика Божја угодника у малом граду Ваљеву… Да Господ помогне да довршимо још неке ситнице и благослови све који су даривали и најмање, као и оне који су даривали много. Пред Богом је то све исто, свак даје према својим могућностима – рекао је Владика Милутин. Он је похвалио ревност и труд свештеника Александра Филиповића, који служи при Храму Светог Нектарија и чита молитве за све који се обраћају светитељу из различитих потреба. Владика Милутин захвалио је свима који су данас дошли у најмлађи градски храм, посебно мати игуманији Гликерији и ћелијским сестрама које су донеле благослов Оца Јустина, сестрама из манастира Рожањ, свештеницима суседне Епархије шабачке, великој добротворки храма Наталији Ковачевић, која је донела благослов Егине и других грчких светиња овде у „нашу малу Егину“… Никад не смемо да заборавимо да се молимо Богу, нити да након молитве говоримо ружно и недолично. Тад се молитва „не прима“, закључио је Епископ Милутин.

По Литургији, на платоу испред храма преломљен је славски колач и освећено жито и вино. Обраћајући се учесницима сабрања, игуманија ћелијске обитељи мати Гликерија присетила се свог првог одласка у манастир на Егини пре тачно четрдесет година. Велика је то светиња. Али, нагласила је она, овај храм је драгуљ града Ваљева и вредно је дивљења што га имамо. Данас тога можда нисмо свесни, али бићемо, поручила је мати Гликерија на данашњој свечаности у част Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.