Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Амфилохије остаје као светиљка, горућа и ужарена


Патријарх московски и целе Русије Кирил изразио је саучешће српском Патријарху Иринеју због смрти Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и том приликом истакао да ће он остати „као светиљка, горућа и ужарена, као надарени теолог и надахнути проповедник, неустрашиви бранилац Свете Цркве Христове пре јаких векова“.


Он се у писму осврнуо на Митрополитов живот, као и улогу коју је одиграо у борби за очување светиња у Црној Гори.

„Господ Исус Христос позвао је на себе изузетног архијереја Српске православне цркве, чије ће име у историји заувек бити повезано с духовним препородом Црне Горе након дуге ере богослужења, невиђене неуморне борбе за спасавање умирених светиња и очување јединства народа Божијег у жребу светих Светог Василија Острошког и Петра Цетињског“, наводи се у писму руског Патријарха.

Патријарх Кирил рекао је да ће у молитвеном сећању Митрополит црногорско-приморски Амфилохије остати „као светиљка, горућа и ужарена, као надарени теолог и надахнути проповедник, неустрашиви бранилац Свете Цркве Христове пре јаких векова“.

„Молим се за починак новозаступљеног господара у селима праведника и нема болести, нема туге, нема уздаха, али живот је бесконачан“, написао је Патријарх Кирил.


Извор: Митрополија црногорско-приморска