Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Данило (Љуботина): Молимо уснулог и вазнесеног Митрополита да нам расвијетли пут

Дана, 6. новембра, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици служена је Света литургија и помен на гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија.


Светом службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Никола Гачевић, а на гробу блаженопочившег Митрополита Амфилохија послије помена вјернима се обратио архимандрит Данило (Љуботина) из Митрополије загребачко-љубљанске.

Подсјетивши на Јеванђеље апостола Лука када су жене мироносице, шести дан од како је Господ Исус Христ положен у гроб и запечаћен каменом, дошле  да Га помажу светим миром и нису нашле тијело Христово већ само хаљине Његове, отац Данило је казао да је “нама пети дан како је положен Митрополит наш Амфилохије у гроб и дошли смо опет на његов гроб, као што ћемо и стално долазити”, а да “осјећамо да је ту само камен, а да је он негдје у наручју Аврама, Исака и Јакова у загрљају Свете Тројице и да гледа на нас”.

“Ево већ пети дан долазимо на гроб и као да он није испод овог камена. Тако нам даје Дух Свети сазнање да је Господ у вјечном Царству Оца небескога и да се брине о нама. То је наш знак, знак великог богоугодног човјека, који је живио у тешка времена на овој земљи па се зато и молимо њему да нас не остави, јер времена нису лака. Времена су за све људе на свијету тешка, а за ову малу земљу потпуно су загонетна, и као да нису ријешива. Зато се молимо Митрополиту да разријеши сваку намјеру добро, да се пође путем Христовим и путем оним који је он нама отворио. Молимо се и тражимо од већ уснулог и вазнесеног нашег Митрополита да нам олакша све муке и да нам расвијетли пут”, казао је архимандрит Данило (Љуботина).


Извор: Митрополија црногорско-приморска