Type Here to Get Search Results !

Крипта Храма Светог Саве


Крипта је висине око 7 м. Комеморативног је карактера и одржава живим сећање на оне који су својим животом постали узор и светлост христоносног народа.


Централна позиција у крипти припада гробној Цркви св. кнеза Лазара. Она се пружа испод источног крака крстообразне основе Храма, на површини од 280 м², са олтаром испод олтара Храма.

Њен иконостас декорацијом и мотивима подсећа на личност св. кнеза Лазара. Унутрашња организација олтарске зоне је једноставна и јединствена, без посебног простора за пастофорије. Солеја је ниска, због ограничења висине, и није посебно пространа. Црква је тробродна, али су бочни бродови намењени гробним местима јерараха, док је централни брод намењен вернима.Из гробне цркве бронзана врата, са обе стране олтара, уводе у крипту патријараха у којој ће се сахрањивати првојерарси Српске православне цркве. Она се састоји од две просторије и има површину од 270 мІ. У каменим саркофазима и подним гробницама биће последње пребивалиште земних остатака престављених патријараха, који се – после заупокојене литургије и опела у Храму – спуштају у ову крипту понирућом платформом из ђаконикона, док клирици који су учествовали у служби из проскомидије силазе у крипту степеницама. Део крипте опремљен је заштићеним техничким лифтом који га повезује са плочником испред апсиде Храма. Крипта патријараха биће осветљена кандилима и електричним светиљкама на бронзаним вандармима.

У плану је да се омогући да централни простор ове подземне етаже буде духовна оаза у којој ће се организовати и концерти уметничке музике, црквене изложбе, сусрети и слично.

Крипта Храма у првој фази радова пре постављања пода, осветљења и осликавања и садашњи изглед Крипте Храм

Духовни концерти, монолози, монодраме, промоције, изложбе се одржавају у Крипти Храма.


Извор: Храм Светог Саве