Type Here to Get Search Results !

Упокој Господе, слугу свога, протојереја Николу!


Припреме за радосни дочек Богомладенца Христа ове године осенчене су тугом због растанка са многим вољенима широм света док међу новопрестављеним члановима наше, Богом спасаване Епархије рашко – призренске, посебно место заузима протојереј Никола Трајковић – парох доњекормињански. 


Отац Никола је рођен, 8 – ог септембра 1961. године, као четврто дете Новице и Браниславке Трајковић из Доњег Кормињана код Косовске Каменице. Од малена је био привржен Цркви помажући свештеницима у њиховом служењу Богу и народу што је већ наговештавсло његов животни позив. Православну Богословију Светих Кирила и Методија уписује 1976. да би дипломирао 1981. године. У браку са, својом животном изабраницом, Бојаном Трајковић отац Никола је добио два сина и ћерку. На празник Рођења Пресвете Богородице, 21 – ог септембра 1985. године, бива рукоположен, за презвитера Цркве Христове у храму Светога оца Николаја у Гњилану. 

Своју пастирску службу, парохијског свештеника, обављао је у Косовској Витини, Косовској Каменици, Доњој Гуштерици увек, и у најтежим врменима, сведочећи име Божије и радост служења Свете Литургије. Сведочећи Јеванђеље мећу својим сељацима, рођацима он је увек био узорни пастир спреман да помаже, поучи, да исправи оне који не маре за пост и Цркву. Сав тај труд био је плод љубави и жеље да се људи спасавају, да буду православна заједница и да сведоче Господа. Посебна радост оца Николе било је отварање Манастира Успења Пресвете Богородице, који је по благосолову епископа рашко-призренског Теодосија, основан у његовом родном Кормињану. Иако слабог здравља, усрдно и у сваком тренутку, заједно са осталом браћом свештеницима, старао се да настојатељица Ирина и настојатељица Сара увек у храму имају Службу Божију, духовну подршку и материјалну помоћ.  

Отац Никола је један од дивних, од народа вољених, служитеља светог олтара који се за овај свети позив определио у време када је то било својеврсно исповедништво вере. Његово прерано упокојење, нагло је окончало његову земаљску мисију у месту са кога се отиснуо у живот на поприште духовне борбе за Царство Небеско, његовом родном Доњем Кормињану.

На њему су се испуњавале речи молитве: „Да тих и миран живот проведемо у свакој побожности и чистоти” а са вером се молимо, уз бројну духовну паству оца Николе, и да: „Добар одговор да на страшном суду Христовом!”


Извор: Епархија рашко-призренска