Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Манастиру Жичи, богослужили архијереји Јустин и Атанасије


На дан када наша Света  Црква прославља свог првог Архиепископа, Светог Саву, у Царској лаври Манастиру Жичи, Игуманија Манастира монахиња Јелена, сестринство, свештенство и верни народ са радошћу су дочекали свога Архипастира Епископа жичког Господина Јустина и умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Господина Атанасија, да торжествено прославе Светог Архипастира Српске православне Цркве и српског народа.


Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички Јустин уз саслужење Епископа Атанасија, архимандрита Дамјана (Цветковића), Јакова (Лазовића), архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, протонамесникȃ Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, као и протођакона Александра Грујовића.

Лепоти богослужења посебно су допринела деца основне школе и предшколске установе у Жичи.

Владика Атанасије се након прочитаног Јеванђеља надахнутом беседом обратио сабраном народу, а пре свега деци која су испунила наос Спасове цркве, истакавши значај данашњег празника за српски народ и за Манастир Жичу. Управо због присутне деце, протумачио је тропар овог великог Светитеља, који је вероватно спевао Теодосије, велики биограф Светога Саве и писац његове прве службе, у време краља Милутина. Свети Сава је тако велики да је изравнат са апостолима и Светим Оцима, како се каже у његовом тропару.

Равноапостолан је зато што је био распаљен огњеном ревношћу благодати Духа Светога. Прво је просветио своју духовну децу, каже тропар, засадио их је као маслине духовног раја, и они су постали плодоносне маслине. Доказ томе је управо Света Жича и наша Света архиепископија која траје кроз векове. Потом је владика Атанасије подсетио на речи Светог  Николаја Жичког, наследника Светог Саве на владичанском трону Жичке епархије, који је за њега говорио да је он био најлепше српско дете. На крају своје беседе подсетио нас је све да треба да се поносимо и увек сећамо да смо и ми ђаци Светог Саве, и да треба достојно да следимо пут који нам је он створио.


Сестринство Манастира Жиче


Извор: Епархија жичка