Type Here to Get Search Results !

ТВ Храм: Духовник - О гордој жени и о превари родитеља

 

Питање духовнику: 

Желим да вас питам, пошто ни сам више не знам шта да радим и коме да се обратим, како да се поставим према гордој супрузи. Погледао сам снимак на јутјубу једног свештеника, гдје прича о гордости и да када сте окружени са таквим људима, је најбоље да се склоните. А моје је питање, шта чинити када имате супругу управо такву, као што је тај свештеник горде људе описао. Она је пуна себе, најбоља у свему, најљепша од свих, супруга која ме сваки дан вријеђа и понизује све што учиним, вријеђа ми цјелокупну породицу, почевши од родитеља па све остале. Шта чинити, када са том особом имате ћеркицу, која је дар од Бога, са којом смо такав Божији благослов добили, да би требали сваки секунд Господа да спомињемо, што нас је са њом усрећио.


Оче, нисам ни ја најбољи и много гријешим још увијек на путу своме и нисам какав бих требао да будем и кајем се због својих поступака и Бога молим за опроштај и снагу, да постанем бољи човјек и све потешкоће као хришћанин на леђима да изнесем. Али ми супруга највећу муку и немир у души ствара и не знам како да поступим и да јој помогнем. Молим се Господу моје дјете да ми сачува, да не осјети никакве напетости и свађе, које из дана у дан све горе постају. Молим се Господу да помогне мојој супрузи, да јој покаже пут и да јој да снагу да се промјени. Почео сам разговоре и свађе да избјегавам, али супруга не попушта и само наставља да ме погађа тачно тамо, гдје зна да ме највише боли. Колико год да се трудим мир душевни да задржим, она иде толико далеко, да ме комплетно узнемири и да ме увуче у те расправе и свађе. Оче, посавјетујте ме како да поступим и шта да чиним за добро породице моје? Немојте ми замјерити на оволиком тексту, али незнам коме другом да се обратим. Нека вас Господ чува и свако добро вам желим. Братски поздрав у Христу.


Одговор духовника: 


Гордост се изузетно тешко лечи и за то је неопходно огромно стрпљење, кротост и смирење. Чак и ако стекнеш све те врлине, није сасвим сигурно да јој можеш помоћи. Но, немој губити наду. Ако си већ ступио у брак баш с њом и заветовао се да ћеш је волети и да је нећеш оставити, онда се постарај да те завете и испуниш. Бог нека ти је у помоћи. Пре свега имај на уму да се можда баш и не ради о гордости код твоје жене. Њено понашање, како га описујеш, могло би бити последица и неких других страсти, не само гордости. Премда ни један човек није апсолутно слободан од гордости. Од ње болујемо сви ми заједно. Ако је њено понашање изазвано каквом другом страшћу, онда је то боље за тебе, јер се друге страсти лакше савлађују него ли гордост. Зато добро отвори очи и уши и обрати пажњу на сваку њену реч. Ако те грди и понижава говорећи како си ти неспособан да учиниш нешто, то још увек не значи да она у себи мисли да би то она умела да уради боље. Горд човек, ретко кад има потребу да се с неким свађа. А како из твог писма сазнајем, твоја жена те увлачи у свађе и препирке. Ако би она била заиста горда, онда би вероватно после неколико неуспелих покушаја да ти наметне своје мишљење, престала и да покушава сматрајући да ти ниси ни спосбан да схватиш то што ти говори. То што она увек изнова покушава да ти нешто говори, више указује на то да се код ње не ради првенствено о гордости (мада је вероватно и гордост у некој мери присутна). Можда ћеш рећи: добро, ако није гордост, онда шта је? Кренимо од најчешћег узрока свађа у браку. Рецимо да је твоја жена незадовољна тобом, и вашим заједничким браком. Ако је жена незадовољна, она ће то своје незадовољство најчешће истресати на мужа. При том жена зна која је то мужевљева најслабија тачка и гађаће га управо тамо како би га највише заболело.

На основу онога што си написао, то ти се редовно дешава. Шта да чиниш? Пре свега ојачај своје слабе тачке. Очврсни и немој допустити да те ударац у ту тачку избаци из равнотеже. Него, кад видиш да она баш тамо удара, а ти се наоружај стрпљењем и немој допустити да се на теби и најмање примети да те ударац заболео. Као инспирацију, потражи и прочитај Шекспирово дело “Укроћена горопад”. У том комаду, извесни Петручио који је сасвим остао без новца, спрема се да запроси Катарину, ћерку богатог трговца, који уз ћерку обећава и велики мираз. Но Катарина је тако незгодне нарави да се нико ни не усуђује да је запроси. Кад Петручија упозоравају на Катаринин оштар језик,  он им одговара: Зар мислите да ће мало буке засметати мојим ушима? Нисам ли у животу много пута слушао рику лавова, нисам ли слушао хуку морских валова, муња и громова? А ви ми говорите о женском језику, то је као да дечака плашите бубама. Петручио у ходнику, пред Катарининим вратима припрема тактику па каже: Ево сад ћу је запросити. Ако се разгоропади, рећи ћу јој да цвркуће слатко попут славуја; ако се рецимо намршти на мене, рећи ћу јој да јој лице одише ведрином попут јутарње росе; ако се ућути и не хтедне да проговори ни реч, похвалићу њену речитост; ако ли ме отера, ја ћу јој се захвалити као да ме је најљубазније замолила да останем код ње недељу дана; ако ли одбије да се уда за мене, питаћу за датум венчања,…

Видиш ли решеност и чврстину. На сваку њену пакосну и заједљиву реч, он је решен да гледа као на ћарлијање ветра; на сваку њену могућу акцију, он је спремио одговор. Тако се и ти припреми и немој допустити да те неким речима толико повреди да изгубиш компас. Видиш, ако би Катарина одбила Петрућиову брачну понуду, сигурно би то повредило његов понос и сасвим сигурно би му било болно, али се он зато и припремио да ако се тако шта деси, он неће обратити ни најмање пажње на бол и повређен понос, него ће храбро истрајавати на свом путу. Тако и ти треба да се унапред припремиш и да на сва понижења и увреде не гледаш као на нешто озбиљно, него упорно истрајавај на свом путу. Пишеш како она понижава све што ти учиниш. Верујем да ти је то болно, али знај да је тај бол само последица твоје сујете. Кад би ти поседовао савршено смирење, такве речи те не би могле погодити. Стога кад она понижава нешто што си ти учинио, немој се расправљати покушавајући да јој противречиш.

Боље прихвати то понижење и немој му се противити, него јој кажи: “право кажеш, баш сам неспособан.”, па онда додај да је она твоја највећа срећа и благо, јер се удала за тебе тако неспособног. Ако јој тако кажеш, сва је прилика да неће имати око чега да се спори с тобом, те неће доћи до расправе и свађе. Кад видиш да те она на неки начин грди и понижава, ти се и сам добровољно понизи још више користећи исте оне речи којима те она грди кад је љута на тебе.  Ако она чује да ти сам себе грдиш истим речима, неће имати потребе да ти их изговори, па ће се ућутати.

Вероватно да кад је љута говори неодмерене речи, које у суштини ни не мисли, па кад чује да ти сам себе засипаш таквим речима, онда ће се постидети и можда чак покушати да их мало ублажи. Тако ћеш елиминисати свађе и расправе. Запамти за свађу је увек потребно двоје. Не може те она натерати да се свађаш. Она каже нешто што тебе погађа, а ти не истрпиш, него узвратиш увреду за увреду, или покушаш да се правдаш и да је увераваш да ти ниси тако лош како она говори. То је све противречење, а противречење просто изазива да се расправа продужи и да се у расправу уведу још теже речи. И тако мало по мало разговор прерасте у свађу. Ако пак само твоја жена повишава тон и употребљава грубе речи, а ти се уздржиш и не противречиш јој, онда свађе не може бити. Ако

ти кажеш сам за себе оне увредљиве речи које би ти она свакако рекла ако би се свађа распламсала, онда она неће имати потребе да их каже, па их неће ни рећи. И тако ћеш свађе прекратити још пре него ли настану. Нека ти Бог буде помоћник у тој борби за очување брака и нека ти дарује победу.


Питање духовнику: 


Оче, шта треба да урадим ако знам за прељубу родитеља? Како да се понашам и како то да покушам да решим?


Одговор духовника: 


Пре свега немој је осуђивати. Немој допуштати да се у теби утврде осуђујуће помсили. Немој говорити: “Како је могла да тако нешто уради?” и слично томе, јер ако будеш у себи тако мислила или не дај Боже тако говорила, онда ћеш и сама врло вероватно пасти у исти грех. Немој покушавати да својој мајци говориш како је то што чини лоше за њу, и како ће она због тога пострадати. Такве речи, твоја мајка неће моћи да чује од тебе. Уместо тога, покушај да апелујеш на њену мајчинску љубав према теби. Па кажи: “Ако ти је тај човек важнији од мене, онда добро, само да знам”.  Кад год те мајка упита како си, ти јој кажи да се осећаш рђаво јер је твоју мајку баш брига за тебе, јер јој је онај тамо пречи од тебе. Покушај дакле да покажеш једну дозу трпељиве увређености. Немој бити груба према њој, него увек показуј добру вољу да ћеш ако је њој то толико важно ти трпети, али јој с друге стране говори колико је то теби болно. Може бити да ће у њој превагнути мајчинска љубав те ће ту везу прекинути.

Не знам на који начин си сазнала, али претпоставићу да си видела неку поруку на телефону. Многе прељубе данас започињу са ћаскањем преко мобилних телефона. Ако је то случај и са твојом мајком, имај у виду да много тога утиче на то да твојој мајци буде тешко да ту комуникацију прекине. Компаније које пружају услугу слања порука, као што су Фејсбук, Вибер, Гугл и друге, ангажују тимове стручњака са задатком да повећају што је могуће више број порука које корисници међусобно размењују. Огромни компјутерски ресурси су ангажовани како би се пратиле склоности сваког од корисника и како би се установило шта ће кориснику највише привући пажњу, шта ће га мотивисати да размењује поруке. Тако да кад неко реши да престане дописивање, чека га много искушења у виду разних анимација, звукова, вибрација, којима оне компаније покушавају да таквог корисника не изгубе, тј да га приволе да настави са слањем и читањем порука.

Дакле чак и без икакве блудне страсти, дописивање преко мобилног телефона, за кратко време постаје човеку прека потреба. За кратко време се ствара зависност. Ако неколико часова не стигне ни једна порука, човек се већ осећа усамљен и изгубљен. А кад се у то све упетља и блудна страст, онда је борба двоструко тежа.

Стога ако твоја мајка пристане да прекине с том недозвољеном везом, али искаже сумњу у своје способности да се томе одупре, понуди јој помоћ тако што ћеш јој чешће слати поруке, како не би она кад престану да стижу поруке, осетила превелику усамљеност и поново се вратила тој рђавој навици. Ако је могуће и ако пристане, замени јој картицу и број мобилног телефона. Ако је потребно, испусти телефон у реку, или га случајно разбиј, па јој набави нови са новим бројем. Ако ти се укаже прилика, да са њеног броја пошаљеш поруку љубавнику, пошаљи нешто увредљиво али се старај да личи на нешто што би твоја мајка могла да каже.

Ако твоја мајка не покаже никакву жељу да прекине, онда се не вреди упињати да је од тога на силу избављаш. Бог би могао кад би хтео на силу да спречи сваку прељубу и сваки

други грех. Но Бог то не чини. Бог није насилник и не воли насиље. Стога и ти не можеш на силу спасавати своју мајку, ако она не жели да је спасеш. У том случају воли и даље своју мајку јер немаш друге. Моли се за њу, и подсећај је колико ти бола наноси та њена веза. Ипак увек изражавај спремност да ту бол трпељиво подносиш из љубави према својој мајци. Шта знаш, можда се касније твоја мајка и предомисли те затражи помоћ да се избави.


Извор: Телевизија Храм