Type Here to Get Search Results !

Владика Јустин: Од Адама до праведног Јосифа прошао је облак сведока који су припремали пут Христу


У недељу Отаца, последњу припремну недељу пред сверадосни празник Рођења Христовог, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин предстојао је литургијским сабрањем у Светосавском храму у Краљеву.


Уз саслуживање братства храма, молитвено учешће верног народа Божијег и торжествено појање, принета је бескрвна Жртва на живот и спасење света. Литургија као Светајна и Извор свих светотајинства Цркве, показала је и данас пред очима присутних диван призор у коме из утробе свештенодејства порађа нове свештенослужитеље. Као онај који у име и на месту Христовом приноси Дарове на освећење, Епископ Јустин призвао је благодат Божију посвећујући и рукополажући монаха Кипријана, сабрата Манастира Вазнесења под Овчаром, у ђаконску службу. Цело сабрање се са Епископовом одлуком сагласило кличући: Аксиос!

Епископ Јустин је пастирским речима охрабрио и ободрио духовну паству подсећајући на значај свештеног спомена Светих Отаца које Црква Божија данас прославља.

– Неколико дана нас дели од очекиваног и жељеног празника Рођења Исуса Христа. Црква нас као мудра мајка припрема говорећи нам о светитељима Божијим који су уз подвиге и муке задобијали Духа Светог Који оживотворава. Она нас и данас подсећа на многе светитеље који су украшени свим врлинама припремили долазак Христа међу нас људе. Од Адама до праведног Јосифа прошао је облак сведока који су припремали пут Христу – Новом Адаму у коме смо и ми нова твар.

Епископ је цитирајући речи кондака божићног претпразништва, у наставку изнео аналогију која упућује да је Христос едемско Дрво живота кроз које смо задобили плодове живота, које нису успели јести наши прародитељи јер су сагрешили одвојивши се од Бога као Извора живота.

– Ми данас управо кроз Свету Литургију и причешћивање Телом и Крвљу Христовом имамо прилику да једемо од Дрвета живота које и нама дарује истинити живот. Тако се васпоставља Лик Христов у нама. Ка томе је била усмерена борба свих ових светитеља који су пре доласка Христа у телу имали упрте очи у наду свих пророка која је требала доћи када се испуни пуноћа времена. То се и дешава за неколико дана када прославаљамо догађај рођења Емануила од Дјеве. Он је Са нама Бог, нагласио је Владика.

 Подсећајући присутне на изазов који је човечанство у току претходне године имало у борби са вирусом, Епископ је подстакао присутне на молитву, добра дела и мисли којима ћемо се супротставити страху, неизвесности и туги. Господ нас не оставља. Он је са нама и ускоро ћемо запевати: Слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља, рекао је Епископ подсећајући нас да је данашњи празник наговештај, док ћемо пуноћу радости искусити у празнику Рођења Христовог који је најјачи печат Божији међу нама.

Последујући Епископовим речима о важности причешћивања, велики број оних који се труде да своје душе и тела кроз пост и молитву уготове да постану јасле у којима ће се Христос изнова родити, приступили су јединству са свима Светима у Тајни Тела и Крви Христове.


Извор: Епархија жичка