28.01.2021.

Митрополит Порфирије са бискупом Шкворчевићем и епископима Јованом и Херувимом

Разматрана је могућност скорог сусрета епископа из Хрватске са представницима Хрватске бискупске конференције по моделу састанка одржаног у Пожеги 2019. године, а на коме би се разматрала актуелна пасторална питања, посебно она у вези са пандемијом и земљотресом, те мјешовитим браковима.


У уторак 26. јануара, у Духовном центру Српске Православне Цркве на Светом Духу у Загребу, сусрели су се митрополит загребачко-љубљански Порфирије, пожешки бискуп Антун Шкворчевић, предсједник Вијећа Хрватске бискупске конференције за екуменизам и дијалог и епископи пакрачко-славонски Јован и осјечко-пољски и барањски Херувим.

Учесници сусрета су се осврнули на посљедице мартовског земљотреса у Загребу, посебно на катедрали и надбискупском двору, као и на Саборној цркви Преображења Господњег. Разговарали су и о посљедицама недавног земљотреса на Банији, о чему су се сви лично увјерили посјећујући, заједно са епископом  горњо-карловачким Герасимом погођена подручја. Владике и бискуп су изразили саосјећање и солидарност са настрадалим људима и наду да ће велика спремност за помоћ, исказана током претходних седмица са свих страна Хрватске, те из региона и свијета, као и организованост мјеродавних државних институција, придонијети да се скрате патње страдалника и да се што прије обнове разорени стамбени, привредни, сакрални и други објекти.

Епископи и бискуп су разговарали о односима двију Цркава и истакли важност заједничког јеванђелског приступа проблемима са којима се сусрећу у савременом друштву. Анализирали су и питања која се постављају због ограничења са којима се сусреће Црква у својој мисији и богослужбеном животу у времену пандемије.

Свјесни великог значаја изградње међусобног повјерења и свједочења јеванђелских вриједности, размотрили су могућност скорог сусрета епископа из Хрватске са представницима Хрватске бискупске конференције по моделу састанка одржаног у Пожеги 2019. године, а на коме би се разматрала актуелна пасторална питања, посебно у вези са пандемијом и земљотресом, те мјешовитим браковима.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска