Type Here to Get Search Results !

Српски народ није богат материјално, али је богат непропадљивим благом — светитељима

У петак, 26. фебруара 2021. године када Света Црква прославља Преподобног Симеона Мироточивог, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Краљеву. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, старешина храма протојереј Радоја Сандо, протонамесник Дејан Марковић, протонамесник Новица Благојевић и протођакон Александар Грујовић и ђакон Михајло Живковић. Протопсалт г. Иван Трајковић је предводио певницу.


На данашњи дан су се први пут на Светој Литургији огласила звона, са новог звоника која су постављена у среду 24. Фебруара 2021. године.

Након прочитаног Јеванђеља, протонамесник Новица Благојевић је по благослову Владике одржао беседу о животу и примеру Светог Симеона Мироточивог. Он је истакао да је Бог српскоме роду дао светитеља, каквим се мало који народ може похвалити. Симеон Мироточиви изабрао је јеванђеоски пут не као монах него још док је живео у свету—од своје младости. Док је био владар, Свети Симеон је највише радио на јачању црквеног живота свога народа. Подигао је многе задужбине које су постале извор српске духовности (Студеницу, Хиландар, Цркву Светог Николе и Пресвете Богородице код Куршумлије…). Када је примио монашки постриг, у потпуности се посветио спасењу душе, а за свога наставника у монашком подвигу узео је свога сина, Светога Саву. Српски народ није богат материјално, али је богат непропадљивим благом — светитељима на чији јеванђеоски подвиг може и треба да се угледа, истакао је отац Новица.

У наставку је уследило причешћивање Телом и Крвљу Христовом, а затим благодарствене молитве.


Извор: Епархија жичка