Type Here to Get Search Results !

Како се бира Патријарх? – објашњава протонамесник Слободан Алексић


Нов, 46. по реду Патријарх српске Православне цркве биће биран 18. фебруара у Српској Патријаршији у Београду. Бира се по тзв. „апостолском принципу“ који подразумева да у најужи избор улазе три Епископа са највећим бројем гласова чија се имена стављају у коверте, од којих једну извлачи један игуман. 


Ту коју игуман извуче, у њој је име новог Патријарха. Говорећи о процедури за избор првојерарха СПЦ, протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник радија „Источник“, каже да је од 1931. до 1967. године важио потпуно другачији начин бирања по којем је краљ практично именовао Патријарха. У међувремену, краљевина је престала да постоји, успостављено је ново уређење, а „апостолски начин“ је заживео 1967. године, па је Патријарх Павле био први који је изабран на тај начин 1990. године. 

Отац Слободан детаљно објашњава како се бира Патријарх, али и нов Епископ ваљевски. Нада се да ће нов Патријарх наставити путем својих претходника, те да ће чувати јединство Цркве, Косово и Метохију као жилу куцавицу српског народа, али и наш живаљ у расејању, а да ће нов Епископ ваљевски бити достојан наследник почившег Владика Милутина.


Извор: Радио Источник