Type Here to Get Search Results !

Ђакон Момчило Димитријевић: Човекова природа је подвижничка


Свето јеванђеље по Матеју зачало 17 говори нам о значају праштања (6, 14- 21) и даје упутства како да држимо Часни пост коме идемо у сусрет. Последња степеница наше припреме за Часни пост јесте праштање. Јеванђељски стихови нам овде јасно казују да ако не опростимо једни другима сагрешења, неће ни Господ опростити нама. 


„Господ нам не наређује силом Своје власти да праштамо, већ нам оставља на слободу да ли да то чинимо.  Оставља нам да поступамо по слободној вољи и својој савести. Када ми то чинимо драговољно, то има већу вредност“, рекао је ђакон Момчило Димитријевић, свештенослужитељ при Храму Васкрсења Христовог и секретар Црквеног суда Епархије ваљевске. 

Уколико ми не опростимо, неће ни нама други људи на земљи, а ни Господ. Треба да се трудимо да опраштамо, да не враћамо увреду за увреду, зло за зло, да ближњем помогнемо да се очисти од греха, како би нас Господ настанио међу анђелима. „Постом се чистимо од страсти и човекова природа је подвижничка“, истакао је ђакон Момчило Димитријевић, тумачећи овонедељни јеванђељски одломак у емисији „Сведочења“.


Извор: Радио Источник