Type Here to Get Search Results !

Владика Јован: Пост треба да нас подстакне и подсети на јачу молитву, подвиг и бдење


У недељу сиропусну, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у Аранђеловцу, у храму Светог архангела Гаврила (Врбичка црква) служио Свету Архијерејску Литургију.


Звучни запис беседе


Његовом Преосвештенству су саслужиовали: Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Александар Миловановић и Дејан Теодосић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након прочитаног Библијског одељка Епископ нас је подсетио на теме претходних Јеванђелских одељака, које су читане као припремне недеље пред Велики и Часни пост. Епископ је нагласио да су све ове недеље, заправо припрема за Васкрсење Христово. Све те недеље нас уче врлинама и исправном начину живота, смирењу и покајању. Пут грешника којим веома често идемо морамо заменити путем Христовим. Пост треба да нас подстакне и подсети на јачу молитву, подвиг и бдење. Најзначајнија врлина у хршћанском животу јесте праштање. Опрости другоме да би теби било опроштено, јер ако другима опраштамо, опростиће и теби Бог. У срцу своме често гајимо зло, а ако гајимо зло, тиме у своме срцу гајимо змију, која је свакога часа спремна да уједе својим отровним устима. Требамо се обући у нову одећу, а та одећа је љубав. Када будемо свесни колико нама Бог сваким даном опрашта, тек тада ћемо схватити да ми итекако требамо опростити грехе наших ближњих јер су мали, спрам онога шта нама опрашта Бог. Постом требамо победити себе и грех. Ако не опростимо другима ни нама неће бити опроштено. Нечастиви се највише плаши поста и молитве. Тело пости од хране, а душа од греха. Пост је заправо мост изнеђу овога света и Царства Божијега. Пост нам помаже да се обожимо и да научимо да разликујемо добро и зло. Човек највише личи на Бога онда када од Бога и човека тражи опроштај. Епископ је свим вернима и свештенству након беседе честитао срећан и Богом благословен почетак Великог и Часног поста.


Извор: Епархија шумадијска