Type Here to Get Search Results !

Састанак војних свештеника и помоћника војних свештеника Копнене војске у Другој бригади у Краљеву


Према годишњем плану рада верске службе Копнене војске, а по благослову Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, Друга бригада Копнене војске и њена Група за верске послове били су овогодишњи домаћини радног састанка војних свештеника и помоћника војних свештеника из Копнене Војске који је реализован у просторијама Команде 2.бригаде у Краљеву.


Радни састанак органа верске службе започео је молитвено служењем Свете Литургије у Манастиру Жичи. Светом Литургијом је началствовао протојереј Ђорђе Димић, капетан прве класе и начелник Групе за верске послове Команде Копнене војске. Саслуживали су му протојереј Ђорђе Стојисављевић, капетан и начелник Групе за верске послове Команде 1.бригаде КоВ, јереј Владан Вуковић поручник и начелник Групе за верске послове Команде 2.бригаде КоВ, јереј Иван Ганић, поручник и начелник Групе за верске послове Команде 3.бригаде КоВ, јереј Љубиша Човић, капетан и начелник Групе за верске послове Команде 17. механизованог батаљона 1.бригаде и јереј Селимир Вагић, капетан и начелник Групе за верске послове Команде Речне флотиле. Светој Литургији присуствовало је и 11 помоћника војних свештеника Копнене војске. По завршетку Свете Литургије сестринство Манастира Жича угостило је припаднике верске службе у конаку манастира.

Након посете Манастиру Жичи припадници верске службе су у великој сали Команде 2.бригаде КоВ започели радни састанак. На самом почетку једним садржајним рефератом о историји и раду Друге бригаде Копнене војске присутнима се обратио командант 2.бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, уједно пожелевши добродошлицу и успешан рад свим припадницима верске службе. Састанак је настављен излагањем појединачних реферата припадника верске службе о реализованим задацима у претходном периоду, искуствима рада верске службе у време пандемије вируса COVID-19, као и тежишним задацима који су планирани да се реализују у наредном периоду.

Након изнетих реферата уследила је слободна дискусија свих учесника састанка о важним темама везаним за унапређење рада и функционисања верске службе. Као додатну новину у односу на претходни период на овогодишњем радном састанку припадници Групе за верске послове 2.бригаде КоВ извели су приказ формирања богослужбеног простора у теренским условима. Током извођења самог приказа војни свештеник 2. бригаде држао је излагање о искуствима свог учешћа на великој војној вежби „САДЕЈСТВО 2020“ на Пештеру где је формиран богослужбени простор у теренским условима. Присутни припадници верске службе били су упознати са целокупним процесом формирања богослужбеног простора на терену, од набавке потребних богослужбених предмета и књига до њиховог адекватног и практичног паковања, транспорта, постављања и употребе, а ради остваривања несметаног вршења свих богослужења у специфичним теренским условима.

Састанак је окончан посетом Храму Светога Саве у Краљеву, где су се припадници верске службе Копнене војске упознали са историјатом и лепотом овог Саборног храма Епархије жичке.


Извор: Епархија жичка