Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Без поста и молитве нико не може угодити Богу


У Месопусну недељу, 07. марта 2021. лета Господњег, литургијској заједници сабраној око Преображењског храма указана је част да евхаристијско сабрање предводи Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. Преосвећеном Владици саслуживали су:  секретар Епархије жичке архимандрит Сава (Илић), Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, Архијерејски нaмесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, парох златиборски протојереј Давид Селаковић, протојереј Жарко Барац, протонамесник Марко Петровић, парох доброселички јереј Јован Стојковић, старешина златиборске цркве јереј Ненад Ивановић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Богдан Милић.


Молитвено сабрање су својим присуством увеличали и председник општине Чајетина г. Милан Стаматовић, као и мноштво верног народа са Златибора и околине, који су дошли да приме архипастирски благослов од предстојатеља светосавске Епархије жичке.

У току Божанствене Литургије Преосвећени Владика се свештеном сабрању обратио надахнутом беседом, рекавши притом да се налазимо у близини Великог поста за који би требало да се припремамо врлинама како бисмо поприште поста прошли најспасоносније. Црква, као брижна мати припрема нас њене чланове из недеље у недељу. Слушамо велике поуке о трпљењу, о смирењу, о покајању. А данас, у Месопусну недељу Господ нам открива свој Други долазак.

Осврнувши се још једном на данашњу еванђелску перикопу, Преосвећени је поручио да је Други долазак Христов као када пастир сабере своје стадо да одвоји овце од јаради, па једнима каже: Уђите благословени Оца мојега, да наследите Царство Небеско. Ви који сте нахранили гладнога, напојили жеднога, примили странца, оденули нагога, посетили онога у болници или онога у невољи, као да сте мени учинили. Јер каже Господ Бог: Онај који ме истински воли, држаће моје заповести. А његова поука нама је да без поста и молитве нико не може угодити Богу.

На крају поучавања, Владика се вернима обратио речима благослова: ,,Нека Господ Бог буде милостив и дарује нам да у овоме посту упознамо да је Он једини Човекољубац, да му се истински поклонимо и приклонимо своју главу под моћну руку Његову.“

Посебну радост читавој заједници донело је рукоположење дипл. теолога Александра Јелића, чтеца овог Светог храма, у свештени чин ђакона.

По свршетку молитвеног благодарења Богу, Творцу неба и Земље, растали смо се са нашим Архипастиром нахрањени евхаристијским Даровима, као и поучени речима утехе пред предстојећу Велику Четрдесетницу.


Извор: Епархија жичка