Type Here to Get Search Results !

Монах др Павле Кондић: Голгота српског свештенства и народа 1941. године

 

Монах др Павле Кондић сабрат манастира Свете Тројице у Стањевићима код Будве, поводом осамдесете годишњице, говорио о почетку нове голготе српског свештенства и народа 1941. године.


Звучни запис разговора


Отац Павле Кондић: ,,Нека нам мученички подвиг Светог Платона Бањалучког буде узор и свједочанство како ваља ићи Христовим путем“.

Мученичке мошти Светог ПлатонаУ ријечима Крв мученика сјеме је за нове Хришћане можемо схватити и нашу љубав и исповиједање вјере у литијској борби за одбрану Светиња у црној Гори и шире када смо и ми, као духовни плод наших славних предака страдалника за вјеру, исповиједили и посвједочили своје духовно наслеђе и своју вјеру у Господа распетог и васкрслог.

Отац Павле се посебно осврнуо на светитељски лик једног од првих страдалника из редова нашег Цркве, из тог периода, Светог свештеномученика Платона Бањалучког, који је један од духовних темеља на којима опстајемо.

Епископ Платон (световно име Миливоје), рођен је у Београду 1874. У току Првог балканског рата 1912. архимандрит Платон је био бригадни свештеник. Као епископ бањалучки дочекао је почетак Другог светског рата. Усташе су ухапсиле владику Платона и одвели га 5. маја 1941.

Као епископ бањалучки свештеномученик Платон дочекао је почетак Другог светског рата. Када му је саопштено да као рођени Србин из Србије мора да напусти НДХ, он је одговорио: “Ја сам канонски и законито од надлежних власти постављен за епископа бањалучког и као такав обавезао сам се пред Богом, Црквом и народом да ћу водити бригу о својој духовној пастви трајно и постојано, без обзира на ма какве прилике и догађаје, везујући нераздвојно живот и судбину своју са животом и судбином свога духовног стада и остајући у средини његовој на духовној старжи за све вријеме док ме Господ у животу подржи, остајуући уз своје стадо као добар пастир који душу своју полаже за своје овце.”- подсјетио је др Павле Кондић на страдање Светог Платона Бањалучког.

“Мученичке мошти Светог Платона налазе се пред иконостасом Саборне цркве Свете Тројице у Бањалуци, његова душа на небесима, његов мученички подвиг нама узор и свједочанство како ваља ићи Христовим путем од рођења, примања Свете тајне крштења, полагања монашких завјета, примања свешеничког чина све до испијања мученичке чаше“-каже отац Павле Кондић поводом осамдесете годишњице страдања Светог свештеномученима Платона.


Слободанка Грдинић


Извор: Радио Светигора

Рубрика