Type Here to Get Search Results !

Прослава празника Васкрсења Христовог у Враки и Скадру 2021. године


Празник над празницима, Васкрсење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа и ове године свечано је и молитвено прослављен у Враки код Скадра, са благословима Његовог блаженства архиепископа тиранског, драчког и цијеле Албаније г. др Анастасија Јанулатоса и Његовог Преосвештенства епископа будимљанско-никшићког и администратора Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникија Мићовића.


Прослава Васкрсења Христовог окупила је нашу браћу и сестре и дјецу са свих страна, из Враке, Скадра и околине, као и из Црне Горе и Србије, да се саберу у својој цркви у Албанији и око ње духовно напоје предањем својих светих предака.

Делегацију Митрополије црногорско-приморске, у прослави овог Васкрса у Скадру, по благослову Преосвештеног Владике Јоаникија чинили су протојереј Предраг Шћепановић, парох подгорички, професори Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, Аполон Мишченко и Александар Вујовић, пјесник Младен Шарчевић са Цетиња мр Смиља Влаовић, Слободан и Јелена Павловић из Подгорице. Литургијском сабрању присуствовала је и госпођа Драгана Вучићевић, први савјетник у Амбасади Републике Србије у Тирани, са породицом и гостима из Београда.

На празник Васкрсења Христовог, у недељу 2. маја 2021. године у храму Пресвете Тројице у Враки, свету васкршњу литургију саборно су служили свештеници Српске и Албанске православне цркве, протојереј Предраг Шћепановић и свештеник Иван Поповић.

После причешћа на крају службе се пригодном бесједом обратио прота Предраг Шћепановић. Поздравивши све сабране најрадоснијим хришћанским празником Христос воскресе, он је поручио: „Драга браћо и сестре, празник Васкрсења Христовог је највећи хришћански празник, јер свједочи дарује нам и открива истински и нови живот, и показује нам смрт смрти. Јер највећег непријатеља рода људског побиједи Господ наш, васксрли Господ Исус Христос који стоји и куца на вратима наших људских срдаца и жели да му их отворимо, јер поштује закон људске слободе. Он само добровољно улази у људска срца.

Васкрсење Христово највећи је догађај неба и земље, времена и вјечности, зато што предвјечни Бог дође, узе обличје нашег тијела. Постаде једнак тијелу смирења нашег и побиједи највећег непријатеља – смрт! Зато нам је данас велики благослов и радост да ово Васкрсење Христово, ову Пасху, овај прелазак из смрти у живот проведемо у древном миленијумског граду Скадру са вама, са вашом љубављу. Долазећи у овај храм Свете Тројице, ви исповиједате да је жив Господ, да је жива душа наша и да ћемо сви ми као православни хришћани надвладати смрт, јер је воз људске историје, како рече отац Јустин Нови, ишао шинама смрти. И Господ који побиједи смрт извојева највећу побједу у свим свјетовима, у свим временима и то је побједа над смрћу.

Каква радост за наше покојне који леже у гробовима. А ко од нас није сахранио оца, мајку, брата, кума, пријатеља, ујака, ујну? Ево радости над радостима, ево празника над празницима! И зато данас на обалама Скадарског језера, дођосмо и ми да благовијестимо у овоме храму Свете Тројице и да заједно са нашим братом Иваном и свима вам одслужимо Пасху, одслужимо прелазак из смрти у живот. Јер Христово васкрсење је највећа радост за све нас људе, јер се живот људски браћо и сестре не завршава на два метра гроба, него они који вјерују у Христово васкрсење живјеће вјечно.

Зато нека је благословен овај дан, нека су благословене жене мироносице које дођоше да одвале тешки камен са гроба Христовог, и које читавом свијету ево скоро 2000 година благовијесте да је жив Господ, да је васкрсао Христос, да смрт више не узима оно што је узимала, све, тијело и душу. Него да је и тијело и душа људска васкрсла и створена и рођена да живи вјечно. Нека је благословен Господ Бог, а ми благодаримо блажењејшем архиепископу Анастасију и нашем оцу Ивану на благослову да дођемо данас међу вас, међу дјецу Божију, међу овај народ Божији и да још једанпут и хиљаду пута вас све поздравимо тријумфалним поздравом остварене наде и радости, Христос васкрсе – Ваистину васкрсе! Тугу и смрт однесе и радост нам донесе.

Нека су благословена сва ваша поља, њиве, ливаде, нека су благословена ваша чељад. Нека су благословена винова лозица и мала дјечица и пшеница бјелица. Нека све у вашим домовима процвјета радошћу Христовог васкрсења! Јер Христово васкрсење је и наше васкрсење, васкрсење свега рода људскога које је у трулежи и смрти проводило дане чекајући долазак Христа у овај свијет и чекајући његово васкрсење. После Великог петка и распећа ево радости! Тако кад и у нашим животима имамо туге и болести, знајмо да ће после Великог петка гранути сунце васкршње, као што нас грије ово мило скадарско сунце, обагрено мученичком крвљу наших предака и свих људи добре воље. Дођосмо данас у овај свети свештени храм да одслужимо пасхалну службу, службу васкрсења Христовога. Нек сте сви срећни и благословени и сва дјеца и сви ви, и још једанпут и много пута Христос васкрсе, Христос васкрсе, Христос васкрсе, поклонимо се Његовом тридевном васкрсењу“.

После литургије су освештана и подијељена васкршња јаја и свима присутним у цркви су уручени васкршњи поклони и књиге као дар Митрополије црногорско-приморске.

Овогодишње васкршње заједничарење настављено је за братском трпезом љубави испод древне скадарске тврђаве на обалама Скадарског језера, на извору ријеке Бојане. У току свечаног ручка присутне је поздравио г. Младен Шарчевић Црмнички, млади пјесник са Цетиња, који је између осталог рекао: „Христос воскресе браћо и сестре. Ево окуписмо се и ове године на светом скадарском мјесту. На најродасноји хришћански празник смо лијепо дочекани и ако Бог да лијепо ћемо бити испраћени, са радошћу се у животу сјећајући вакршњег славља са вама. У овом дану искористио би прилику да се само са пар стихова сјетимо нашега светога Митрополита Амфилохија који нас је почео окупљати на ова мјеста, а пјесма измешу осталог каже:

„Бјеше један архијереј стари,

За душманску силу што не мари,

И са њом се помирити неће,

Он је многе заждио свијеће

На олтару цркве и народа,

Ријеч му је најскупља слобода,

Она му је тврђа од гранита,

Нит се боји нити кога пита,

За дозволу кад брани истину,

Праведни је старац ваистину!“

Живјели ми браћо и сестре на многаја љета, и вазда се у радости и слози окупљали на овом светом мјесту, чувајући древну немањићку и скадарску традицију“, поручио је на крају пјесник Младен Шарчевић.

У име Срба и Црногораца у Албанији своје благодарење делегацији Митрополије црногорско-приморске овог пута изразили су и захвалили се предсједник Православног Друштва „Свети Јован Владимир“ проф. Зоран Ајковић и Иван Поповић, свештеник Албанске православне цркве.

Зоран Ајковић је овом приликом казао: „У име удружења која представљају српску мањину и заједницу у Скадру и Албанији и у своје лично име, желим свим припадницима православне вјере срећан празник Васкрс. Такође, уједно се захваљујем и свештенству и делегацији Митрополије црногорско-приморске, које увијек долази код нас, тако да се ми никад не осјећамо сами. Хвала вам и увијек славили у што већем броју и што радосније“.

Клирик Албанске православне цркве свештеник Иван Поповић је рекао: „Христос воскресе! Хвала вам драги оче Предраже што сте дошли данас са делегацијом, са благословима нашег Архиепископа Анастасија да одслужимо литургију у Враки.

Хвала вам што нас нисте заборавили. Хвала и вама драги гости што сте дошли, што сте били са нама, на овако велики празник. Захваљујемо и администратору Митрополије црногорско-приморске епископу будимљаснко-никшићком г. Јоаникију за благослов који је дао да се увијек нађемо у добром и да увијек будемо радосни на тако велики празник. Захваљујемо и Аполону Мишченку и Александру Вујовићу, професорима Цетињске богословије што су били са нама и свим вјерницима који су били у цркви. Христос васкрсе“.


Александар Вујовић


Извор: Радио Светигора