Type Here to Get Search Results !

Празник Живоносног Источника - слава Радија "Источник" Епархије ваљевске


Уреднику и свим медијским делатиницима Радија "Источник", у пасхалној радости упућујемо молитвене честитке поводом празника познатог под називом Источни (Светли) петак - Живоносни Источник, који радио Епархије ваљевске прославља као своју крсну славу. 


Кратак историјат Радија "Источник"


Радио „Источник“ je настао на иницијативу и из жеље верујућег народа Епархије ваљевске и Колубарског краја за Источником живе Речи Господње, а сагласно члану 153, тачка 1, и чл. 257. Устава Српске Православне Цркве, одлуком Епархијског управног одбора Епархије ваљевске у Ваљеву, ЕУО бр. 157, од 17. маја 2007. године. Овим потезом, Епархија ваљевска је одговорила на изражену потребу свог народа за постојање црквеног електронског медија који ће, свакодневно, духовном, васпитном и културно-образовном поуком и прикладном музиком, бити присутан у њиховим домовима.

Од августа 2007. године сви напори Инфо-службе Епархије ваљевске су били усмерени на припрему за почетак рада и пуштање сигнала Радија „Источник“, по добијању дозволе од стране надлежних државних институција. Озбиљно се приступило пројектовању будуће програмске концепције и уређивачке политике, опремању просторија, набавци потребне студијске и емисионе технике и кадровској организацији и систематизацији. У временском периоду од новембра 2007. године до новембра 2008. године, Инфо-служба је привремено била смештена у просторијама Здравственог центра Ваљево, залагањем и добром вољом његовог генералног директора прим. др. Илије Трипковића. У поменутом временском периоду је купљена сва неопходна студијска опрема, тако да се у „привременом студијском простору“ приступило снимању, монтажи и архивирању свих концепцијом предвиђених програмских садржаја за које је процењено да се могу реализовати пре званичног пуштања у рад радио станице. Тако је створена огромна аудио архива која се, и дан данас, користи у реализацији програма. Такође, у том периоду, Инфо-служба је пратила све значајне догађаје из живота Епархије ваљевске и публиковала их на званичној интернет презентацији СПЦ и у новинама Српске Патријаршије „Православље“.

На јесен, закључно са 1. децембром 2008. године, Радио „Источник“ је добио све дозволе од стране РРА И РАТЕЛ-а потребне за почетак рада Радија. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, одлучено је да се, као трајно решење за локацију Радија „Источник“, адаптирају просторије ЦО Ваљево, у улици Војводе Мишића број 24, у порти Храма Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву, где се Радио и данас налази. Радови су трајали око два месеца, а Епархија ваљевска је за ове потребе издвојила значајна финансијска средства.

Пробни сигнал Радија „Источник“, на додељеној фреквенцији 100,2 MHz, пуштен је 25. децембра 2008. године и, све до званичног почетка рада (око два месеца), емитован је прикладан експериментални програм. У том временском периоду прикупљена су средства за сву потребну емисиону опрему која је убрзо купљена у постављена по стндардима, одредбама и упутствима РАТЕЛ-а.

Званични програм Радија „Источник“ је почео са емитовањем 2. марта 2009. године, и од тада се, практично, приступило реализацији свих програмском шемом предвиђених пројеката и садражаја чиме, све до данас, Радио „Источник“ успешно обавља своју мисију због које је и основан.