Type Here to Get Search Results !

Епископ милешевски прославио Крсну славу - празник Светог великомученика Георгија


Крсна слава Епископа милешевског г. Атанасија, као и многих српских породица, велико светило православља, Свети великомученик Георгије, свечано је прослављен у четвртак Светле седмице, 6. маја 2021. године.


Звучни запис беседе


Прослава је почела молитвено у манастиру Милешеви где је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, настојатеља Светотројичког манастира из Пљеваља игумана Зосиме, настојатеља Светоуспењског манастира из Сељана код Пријепоља игумана Петра, протојереја Николе Перковића и протођакона Ивана Савића. Милешевске монахиње су са својом игуманијом мати Аквилином за певницом одговарале на прозбе и јектеније.

На крају Божанске Литургије преломљени су славски колачи и освештано славско жито Епископа Атанасија и милешевских монахиња које Светог Георгија такође славе као своју Крсну славу.

Поучавајући своју верну паству Епископ Атанасије је рекао: – Настављамо славити Васкрсење Христово, Његову победу над смрћу, коју дели са нама јер жели да и ми будемо победници смрти. Прослављамо отварање Царства Небескога и све оно што смо примили за Божанском Трпезом. Учествујемо у новим условима живота где пут знамо и где имамо моћ да живимо новим животом, бесмртним, вечним, који се зове Царство Небеско, од којег већ кушамо сада у овом животу. Прослављамо све оне који нас подсећају на Христово Васкрсење, на Христову победу, на то благо које нам је Господ Христос дао, а то су Његови Свети Угодници. Прослављамо данас једног Његовог дивног угодника, сведока Њега, Његове силе и Њега Васкрслога и васкрсавајућега нас, Светог великомученика и победоносца Георгија. Црква Христова почива на онима који су верни Богу од почетка до краја.

– Апостоли, верни ученици Христови, који су имали душу отворену, срца отворена, чисте душе, они су Га прихватили потпуно. Историја Цркве говори о томе да како би смо сведочили Христа треба да га сведочимо од почетка али и до краја. Треба остати са Њиме, пребивати са Њиме, до краја. Има оних који су прихватили у почетку па се после уплашили и одустали, видећи буре и олује овога живота, овога света. Да би човек опстао на истинском путу, и као човек, потребна је вера јака и храброст, и љубав према доброти, према Богу, према браћи, према добром циљу. Такве који су издржали до краја ми славимо, Црква их слави, и ето такав је и Свети великомученик и победоносац Георгије.

Преосвећени је затим укратко подсетио на живот Светог великомученика Георгија: – У њему видимо шта значи бити истински хришћанин и сагледавајући то и сами се ојачавамо и опстајемо. Све у свему, то значи бити Христов човек од почетка до краја, сасвим Христов, без имало резерве, истакао је Епископ Атанасије.

У току свете службе Епископ Атанасије одликовао је протојереја Николу Перковића правом ношења Напрсног Крста, за изузетан труд у служењу манастиру .

Прослава је настављена у Епархијском двору где је у великој трпезарији приређен славски ручак за званице. Драги гости Епископа Атанасија, између осталих, били су Председник општине Пријепоље г. Владимир Бабић, Начелник општинске управе Општине Пријепоље г. Миодраг Ћубић, члан Општинског већа Општине Пријепоље задужен за односе за верским заједницама г. Зоран Петрић, чланови Братства православне омладине Свети деспот Стефан Лазаревић из Прибоја и многи други.


Извор: Епархија милешевска