Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Mноги људи су изгубили појам о томе да је рат зло


Говорећи у емисији Црква и свет, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион је изразио своју забринутост због развоја међународне ситуације. „Ако се све ово не заустави и не престане у неком тренутку, мислим да може довести до врло тужних последица“, сматра Митрополит који је са жаљењем истакао да су многи савремени људи изгубили појам о томе да је рат зло: „Већ 76 година живимо у ситуацији мира. Све је мање људи који се сећају рата, а долазе млади људи, понекад настројени врло ратоборно“.


Владика Иларион је истакао да бројни политичари ради популистичких циљева дозвољавају себи да дају неодговорне изјаве, нарочито опасне у тренутној ситуацији „у којој читав свет представља буре барута, у којој је акумулиран огроман арсенал нуклеарног оружја и у којој, у одсуству ограничавајућих фактора, употреба оружја може довести до глобалне катастрофе“.

„Стога се надам да ће политичари учинити све да зауставе конфликт, да преусмере преговоре у мирном правцу и да, као што се више пута догодило у прошлости, избегну свеопшти сукоб и глобални рат“, нагласио је архипастир. Осврћући се на Карипску кризу, када је свет био на ивици глобалне катастрофе, митрополит Иларион је истакао: „Ипак су тада политички лидери имали довољно храбрости и мудрости да зауставе следећи круг трке у наоружавању. Надам се да ће је и данас имати довољно.“


Извор: Инфо-служба СПЦ