Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника Светог славног пророка Илије


Ако не рачунамо светог Јована Претечу и Пророка, који је заправо граница између пророкâ Старог и Новог Завета, онда је свети Илија у посебној богослужбеној части међу свим старозаветним пророцима.


У част светог пророка Илије стихире на Господи возвах је саставио свети Јован Архиепископ евхаитски, славу на Господи возвах цар Лав шести Мудри. У црквеним песмама називамо га другим претечом Другог доласка Христовог, пророком и сведоком великих дела Божјих. У Светом Писму Старог Завета, у Трећој и Четвртој књизи о царевима читамо о животу овог знаменитог пророка, али и о његовим чудима и вазнесењу на небо и предавању плашта пророку Јелисеју. 

Анђео у телу, темељ пророка, други претеча доласка Христовог, Илија славни, који је одозго послао Јелисеју благодат да одгони болести и чисти губаве. Због тога и онима који га поштују, излива исцељење. (Тропар)

Пророче и прозорљивче великих дела Бога нашег, Свети Илијо, велики именом, који си својом речју зауставио кишне облаке, моли за нас Јединог Човекољупца. (Кондак)


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић



Извор: Инфо-служба Епархије бачке