Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Највећа љубав се обелоданила на Крсту

 

Велики и светли празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, молитвено и свечано је прослављен у саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу, у понедељак 27. септембра 2021. године. Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архијерејског намесника пријепољског протојереја Игора Ерића, протонамесника Влада Лазића и протођакона Ивана Савића.


Звучни запис беседе


Учесницима Божанске Литургије беседом се обратио Преосвећени Епископ Атанасије: – Данас Црква Христова узвишава Крст Христов. Поставља Га на узвишење, на место где ће се лакше и боље видети и сагледати. Подсећамо се данас на онај историјски догађај када су Цар Константин и мајка његова Царица Јелена пронашли Часни Крст Господњи. Када је Црква Христова добила слободу и престала бити гоњена, од стране незнабожачке власти, онда су се пружиле веће могућности да се хришћанске светиње више истичу оку људском, па су они отишли да пронађу оно што је најважније, Крст на ком је Господ наш био распет.

– Крстом нас је Господ наш искупио од греха и спасао нас од смрти. Крст је за нас увек знак двеју најбитнијих ствари. Најважније је то да се сетимо, гледајући Крст, шта је на Њему Господ показао. Показао је највише љубави. Највећа љубав се обелоданила на Крсту. Љубав Божија према нама, јер је за нас Господ добровољно прихватио да буде распет. Он је добровољно прихватио да на Крсту за нас, уместо нас, страда. Те Љубави Божанске увек треба да се сетимо и кад правимо знак Крста на себи и кад видимо изображење Часног Крста.

– И, осим тога, сећамо се силе која је на Крсту пројављена. Позив је нама да узвратимо Господу том љубављу, да и ми љубимо Господа, да волимо своје ближње, и да знамо да је Љубав Закон Живота.

– Његова Светост Патријарх Порфирије, подсећајући на силу Крста у нашем животу, помиње Светог Јефрема Сирина који је говорио да, ако узмемо тај стил живота да волимо Бога, да волимо ближње, да волимо правду и чистоту, а да заобилазимо себичност. Да кроз то одрицање од греха човек може доћи до тога да када умре, биолошки, физички, то не буде за њега смрт. Од греха се умире, зато се треба од греха одрицати. Грех је отров који трује живот, убија живот, убија човека.

– Свега овога, и много више од овога, ми се подсећамо када узмемо у руку Крст Христов, сећамо се Њега и свега што је везано за Господа нашега, нагласио је Епископ на крају, честитајући овај дивни празник свим присутнима.

Свештеничко братство саборног храма, предвођено старешином храма јерејем Гораном Крстићем, приредило је и скромну трпезу љубави, настављајући заједничарење и подсећајући се кроз богоугодне разговоре на силу Божију која се пројављује кроз Крст Његов кога данас посебно прослављамо и празнујемо.


Извор: Епархија милешевска