Type Here to Get Search Results !

Најава: Патријарх Порфирије у Јасеновцу

 

„Централна прослава Светих Новомученика Јасеновачких је 13. септембра 2021. године у манастиру у Јасеновцу, када ће Светом архијерејском Литургијом началствовати Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије“, потврдио је за Радио „Слово љубве“, протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић, парох пакрачки.

Звучни запис најаве


Са благословом Епископа пакрачко-славонског г. Јована у недељу по празнику Успенија Пресвете Богородице, како је то уобичајено већ протеклих година, започињу свакодневна богослужења у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, које ће свој врхунац имати на сам дан празника 13. септембра 2021. године, када ће бити литургијска прослава.

„Ми се радујемо благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија који ће служити Свету Литургију. Дошао нам је Архиепископ катарски г. Макарије. Доћи ће Митрополит смоленски и дорогобужски г. Исидор Руске Православне Цркве, као и више архијереја Српске Православне Цркве, уз свештенство, монаштво и верни народ“, рекао је прота Ђорђе.

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, у суботу 11. септембра 2021. године, Света Литургија  ће бити служена у Кућанцима у Спомен-храму блаженопочившег Патријарха  Павла.  

„Изграђује се у комплексу манастира Јасеновац копија гумна, какво се налази испред Цетињског манастира, као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором. Након Свете Литургије у понедељак 13. септембра, која ће бити служена на отвореном, биће положен камен темељац у гумно, а потом ћемо освештати споменик руско-српском пријатељству који се налази у порти, а симболика је страдања два народа у Другом светском рату и потврда братске везе. Код хумке у Спомен-подручју Јасеновац обавиће се обред славског колача и жита у спомен свих Новомученика Јасеновачких“, казао је о. Ђорђе Теодоровић и додао да ће наредног дана, у уторак, 14. септембра 2021. године, у Српској Православној Гимназији „Катарина Кантакузина Бранковић“ у Загребу, одржаће се научни скуп посвећен Новомученицима Јасеновачким и страдању нашега народа где ће више стручњака из подручја холокауста и историје Другог светског рата имати своја излагања и бавити се том темом на научном скупу.То су основни догађаји који прожимају Дане Светих Новомученика Јасеновачких, њиховог молитвеног прослављања“.

Прота Ђорђе позива све оне који су у могућности да дођу у Јасеновац, да се придруже молитвеној прослави у Јасеновцу - великом месту страдања нашег народа, али и великом месту васкрсења. „Јасеновац је место које носи ране Христове, али такође, оно показује и пројављује силу Васкрсења Његова, зато што се Јасеновац манастир обнавља – у њему је сестринство, седам сестара које чувају Јасеновачку светињу, да то буде препознато у нашем народу као истинско молитвено сећање, као она свест која је дубоко усађена у нашем народу – како ми молитвом треба да чувамо сећање на своје страдалнике, још од освештања храма 1984. године, да будемо потврда и тога дана, а и свих ранијих дана, и молитвама Светих Новомученика Јасеновачких нека нас Господ благослови“, поручио је протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић за Радио „Слово љубве“ АЕМ СПЦ.  


Извор: Радио Слово љубве