Type Here to Get Search Results !

Верска настава у Европском дану језика


-Не можеш бити светски кад ниси свој – Његова Светост патријарх српски Порфирије-

Несвакидашњи пројекат како се Верска настава може уклопити у савремени образовни оквир и доказ да кроз једну лепу интеграцију више предмета и сарадњу различитих наставника пошаљемо Европи једну лепу слику из Србије промовишући вредности које су увек савремене, изнад свега љубав према сваком човеку, долази нам из Лознице. Тим наставника којим је координисала Сања Симић де Граф реализовао је један успешан заједнички пројекат у сусрет Европском дану језика који се обележава 26.септембра. Циљ пројекта је да докажемо да све оно што чини наш духовни и национални идентитет, светосавље, ћирилица и традиција јесу европске вредности а истовремено да се радујемо сваком човеку и прихватимо све оне вредности других народа које могу да нас оплемене и учине бољим људима, онако како нас је Господ научио да љубимо једни друге.


Вероучитељи Бранко Митрић и Саша Мијатовић су заједно са својим ученицима из средње техничке и из средње економске школе, урадио паное Молитве Господње на разним европским језицима користећи калиграфску технику. Урадили су и Слово љубве, затим Пролог Јовановог јеванђеља упоредо старогрчки и српски, и иконописали Свету браћу Ћирила и Методија заједно са професорком ликовног Антонином Пантелић.

Интегративну наставу енглеског језика и верске наставе кроз угледни час у петом разреду одржали су вероучитељ Стефан Богдановић и професорка енглеског Сања Симић де Граф. Тема су били празници и упоредна иконографија кроз интерактивну презензентацију, где су деца имала прилику да науче како се ти празници кажу и на енглеском језику.

Занимљив вид интегративне наставе више предмета осмислила је Сања Симић де Граф. Тема су Соломонове изреке које су повезале верску наставу, физичко, српски, енглески и италијански језик. Како се на физичком васпитању обрађује, ову важну спортску дисциплину која развија когнитивне способности желели смо уврстити као занимљив и ефикасан начин учења Соломонових изрека, преузетих из Прича Соломонових из Светог писма. Наиме, направили смо интерактивну презентацију са три нивоа знања-основни, да потезима топа деца повезују речи из Соломонове изреке док не добију дату изреку, средњи, то исто али потезима краљице и напредни потезима скакача. Деца су то добила и на папиру, односно урађено је у папирној и дигиталној форми. За млађе узрасте, уместо изрека коришћена су слова од којих су деца састављали имена или топониме, а објашњења смо им наводили користећи Библијску енциклопедију протођакона Радомира Ракића. Професорке српског Жељка Марковић и италијанског Мирјана Марковић урадиле су са ученицима паное на тему изрека.

Тематски даном Слава, повезали смо часове верске наставе и енглеског језика кроз празник Мала Госпојина, напре кроз наставу учећи о овом празнику на енглеском језику, обогаћујући вокабулар и утврђујући граматику енглеског језика на часу енглеског језика Сање Симић де Граф са шестацима. Професорка посластичарства Дејана Лазаревић  и професорка немачког Оливера Чикарић имале су интегративан час где су деца правила колаче карактеристичне за одређене европске државе, а истовремено учила основни вокабулар, да би сам продукт наставе-колаче, однели на славу МЗ Зајача у цркву Светог Георгија чији је старешина свештеник Милан Андрић. Богат културно-уметнички програм организовали су ученици ИО Зајача са својом учитељицом Миланком Васиљевић. 

Кроз овај наш заједнички пројекат, интегративну пројектну наставу, посмећену обележавању Европског дана језика, желели смо да дамо свој допринос Европи кроз оно најлепше што имамо-свету веру, традицију и да је наш печат светосавља печат љубави према свим људима, печат добротољубља и истинољубља и свих оних вредности које треба да поносно промовишемо Европи и свету, али да и прихватамо Европу и свет са свим оним добрим особинама испуњујући заповест Господњу да љубимо једни друге јер су сви људи браћа.


Сања Симић де Граф