Type Here to Get Search Results !

Богословија у Призрену обележила 150. година постојања


Богословија св. Кирила и Методија у Призрену је 01. октобра 2021. године молитвено и свечано обележила велики јубилеј – тачно 150 година од почетка школовања првих 15 ђака, који су те давне 1871. године на тај дан почели свој живот у Богословско-учитељској школи за српске учитеље и свештенике из Старе Србије. 


Тим поводом, игуман дечански архимандрит Сава (Јањић) је на свом званичном Фејсбук налогу (на енглеском језику) написао: „Јуче смо прославили 150 година од отварања Богословије св. Кирила и Методија СПЦ у Призрену, која је отворена 01. октобра 1871. године. Ова, најстарија школа на Косову и Метохији, отворена је захваљујући Сими Андрејевићу Игуманову, српском трговцу и пружила је образовање многим свештеницима и Епископима наше Цркве. Призренска Богословија је опљачкана и спаљена током нереда косовских Албанаца 2004. године, заједно са свим нашим црквама и српским кућама у Призрену. Богословија је обновљена до 2010. године захваљујући донацијама ЕУ, Србије, Русије и Норвешке, а Ректор Богословије је Преосвећени Епископ г. Теодосије“, записао је о. Сава (Јањић) на својој ФБ страници.

"Призренска Богословије је знак и символ нашег трајања и опстанка на нашој заветној земљи. Она представља велико охрабрење за Србе који живе у освештаној Метохији, Великој Хочи, Штрпцу, селима око Призрена и у самом Призрену, као и за оне који желе да се врате на своју очевину и дедовину. Призренска Богословија има узвишену мисију ширења јеванђељске речи и мира међу људима на спасење свих, како нашег народа, тако и наших комшија, са којима је хармонични суживот могућ и неопходан", рекао је овим поводом Епископ Теодосије за "Новости".

У овој, јубиларној години, матурски испит положила је 61. генерација богослова, која је наставила своје даље школовање у високошколским институцијама СПЦ и других Помесних Цркава.


Извор: Радио Слово љубве