Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свети Стефан дечански нас учвршћује у заједници са Господом


Дана 24. новембра 2021. године, када Мајка Црква прославља свештени спомен Светог краља Стефана Дечанског, у народу познатијег као Мратиндан, у Храму Светог Саве у Краљеву литургијски принос извршио је Архипастир Епархије жичке Г. Јустин.


Епископу је саслуживало братство храма уз пратњу појаца овога Светога храма и верног народа који је препознао важност молитвеног заступања овог угодника Божијег од нашега рода. Међу њима је било и свечара који су упркос домаћинским обавезама које их чекају у дому, нашли времена да присуствују Светој Литургији као Извору светости и објашњењу светитељства.

У пригодној празничној беседи Епископ Јустин је честитао свечарима крсну славу, подсећајући да је данас посебно свечано у лаври дечанској која се краси моштима Светог Стефана. Указао је на нашу радост што имамо светитеље из свог рода, што нас не раздваја, већ још више учвршћује у заједници са осталим светородним народима православним у Христу. Изразио је и сопствену радост и успомену на овај дан, јер је 1984. у Манастиру Дечанима произведен за јеромонаха. Позвао је све присутне да рајско осећање, мир и радост буде наш заједнички циљ, а не само празна реч. У том смислу је као поуку цитирао и речи Светог Силуана Атанског: “Молим се, Господе, да Те свет заволи Духом Светим.“

Литургијско сабрање је као што и доликује крунисано сједињењем са Христом и међу собом у Чаши Живота вечнога.


Извор: Епархија жичка