Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника Светог краља Стефана Дечанског


Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ посвећено је празнику Светог благоверног краља Стефана Дечанског.


У емисији су истакнути чудесни примери из житија светог Стефана Дечанског, сина  светог краља Милутина и оца цара Душана, који је до краја остао веран и истрајан у призвању на које га је Господ љубављу Својом призвао. Слушаоци могу да чују повести о појединим чудима која су се догодила крај кивота светог краља Стефана Дечанског, чије свете и нетрулежне мошти почивају у његовој задужбини – Високим Дечанима.

„Којим дивним и похвалним песмама да опевамо Стефана? Као небескога човека и земног ангела и као праве вере бранитеља и кривоверја изгонитеља. Као непоколебиву кулу своје отаџбине, у ратовима храброга и у невољама трпељивога, преступницима оштрог казнитеља и праведнима усрдног помагача. Христос нам њиме дарује велику милост.ˮ (прва стихира на Господи возвах из службе светом краљу Стефану Дечанском)

„Дођите, сабори љубитеља празника, дођите и хор начинимо, дођите да песмама овенчамо са венцем истоименитог Стефана. Угледајмо се на његову љубав ка Богу и трпљење му похвалимо, јер заиста је до краја претрпео у Закону Господњем и насилну смрт је од руку убица поднео, па му кличимо: многострадални и преблажени, обитељ коју си заволео и у њој часне твоје мошти да остану желео, сачувај и заклањај, као и стадо које си окупио, јер имаш код Христа смелост.ˮ (слава на стиховње из службе светом краљу Стефану Дечанском)


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић


Извор: Инфо-служба Епархије бачке