Type Here to Get Search Results !

Митрополит бориспољски и броварски Антоније: Због ситуације у Украјини Православље је на ивици великог раскола

 

Православна Црква је на ивици великог раскола због ситуације у Украјини, сматра митрополит бориспољски и броварски Антоније, руководилац послова Украјинске Православне Цркве. Архијерејев коментар објавио је канал «Перший Козацький», како наводи Унија православних новинара.


„Светска Православна Црква се налази пред великом кризом“, рекао је митрополит Антоније објашњавајући задатке међународне конференције „Саборност Цркве: богословске, канонске и историјске димензије“ одржане у Кијевској духовној академији и семинарији. „И данас можемо отворено да кажемо да смо на ивици великог раскола због ситуације у Украјини, тих незаконитих, антиканонских поступака које је Патријарх Вартоломеј починио према украјинским расколницима. Зато Православна Црква тражи излаз како би спречила да се пређе граница, како не би дошло до великог раскола“.

Црква тражи одговоре у својој историји, објаснио је јерарх.

Он је рекао да су на научно-практичној конференцији одржаној у Кијеву учествовали представници једанаест Помесних Цркава. Реферати који су представљени на форуму били су посвећени историјској анализи - какви су преседани у вези са расколима постојали у историји, како су се расколници примали у евхаристијско општење у Православној Цркви. Нарочита пажња била је усмерена на канонске темеље Цркве које је нарушио цариградски Патријарх Вартоломеј дајући украјинским расколницима такозвани „томос“.


Извор: Мospat.ru