Type Here to Get Search Results !

Покрајински завод за заштиту споменика доделио захвалницу Задужбини Хиландара


Поводом обележавања седам деценија од оснивања Покрајинског завода за заштиту споменика културе, 15. децембра 2021. у Скупштинској сали Магистрата у Сремским Карловцима одржана је свечана академија, уз присуство ресорног републичког министарства и покрајинских секретаријата, Српске православне цркве, Задужбине Светог  манастира Хиландара, разних установа културе и других институција.


Том приликом је у име Задужбине Светог манастира Хиландара Миливој Ранђић, директор Задужбине, од Завода за заштиту споменика културе примио захвалницу за успешну дугогодишњу сарадњу у области заштите културног наслеђа.

Завод слови за једну од најстаријих и најуспешнијих установа у области заштите културног наслеђа у Србији и региону. Захваљујући њој пописано је, валоризовано, заштићено и очувано на стотине споменика културе у Војводини, али и ван граница наше земље. Стручњаци Покрајинског завода посебно истичу рад на Светој Гори.

„Што се тиче покретних споменика културе имали смо непрекидну подршку Завода“, истиче Миливој Ранђић.

Присутнима се у име Завода за заштиту споменика културе обратио директор Саша Мартиновић, док је у име Министарства културе и информисања Републике Србије поздравне речи скупу упутио специјални саветник за културно наслеђе Зоран Вапа, доскорашњи директор ове покрајинске установе.

Свечаној академији присуствовали су викарни епископ топлички г. Јеротеј и епископ будимски г. Лукијан.

На свечаности епископ Јеротеј, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, пренео је честитке Његове Светости запосленима у Заводу и прочитао писмо у ком се поглавар СПЦ осврће на сарадњу цркве са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе, називајући га, не партнером него сабратом, који читавих седам деценија учествује у очувању српске културне и црквене баштине. У писму се наглашава да се СПЦ поноси оним што је Завод учинио на заштити споменика културе чији највећи део припада цркви, због чега је Свети Синод и одликовао ову институцију орденом Светог Саве.

„За понос нам служи и чињеница да у Покрајинском заводу као и у републичком и регионалним заводима раде стручњаци који су се школовали у Академији СПЦ. Чињеница да црква школује кадрове који ће чувати њено благо отвара нова поља сарадње са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе“, стоји у писму патријарха Порфирија.

Поводом овог јубилеја, Покрајински завод за заштиту споменика културе представио је и монографију „Првих 70 година“.

У музичком делу програма наступио је Хор Карловачке богословије.


Извор: Хиландар