Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу Митрополит Гортиније и Мегалополиса г. Јеремија


У навечерје празника Свештеномученика Елефтерија упокојио се у Господу верни слуга Његов Митрополит Гортиније и Мегалополиса г. Јеремија Фундас.


Митрополит Јеремија је био редовни професор Старог завета на Богословском Факултету у Атини и писац десетине научних богословских књига из области Старог завета.

Рођен је у Навпактосу 1941. године док је Богословски факултет завршио на Националом каподистријском универзитеу у  Атини, где је и докторирао 2000. године из области Старог завета. Захваљујући начуном и систематском на раду на богословском пољу изабран је и за редовног професора Старог завета на Богословском факултету у Атини 2006. године.

Читав живот Митрополита Јеремије био је аскетски, захваљујући његовом подвижничком животу постаје монах и у наставку бива рукоположен за јерођакона 1969. године од стране чувеног беседника Митрополита Флорине г. Августиноса Кандиотиса Цркви Свете Марине Илијупли, док 1972. бива хиротонисан за јеромонаха. На редовном заседању Свештеног сабора Јеладске цркве 2006. године бива изабран за Митрополита Гортине и Мегалополиса и рукоположен у архијерејски чин од стране блажене успомене Архиепископа атинског и све Јеладе г. Христодулоса.

За време свог пастирског деловања, и као јеромонах и као архијереј, био је познат свуда у читавој Грчкој као ватрени проповедник чија је реч као огањ разбукатава православну веру у грудима верника и слушаоца на разним предавањима било у Цркви или на научним конференцијама. Као научник био је врло широког богословског образовања, што се може видети по књигама које је објавио као и по литератури коју је користио и по разним језицима са којим се служио. Вреди напоменути да је и као писац богословских научих књига и као професор на катедри Старог завета увек био веран Православном предању и учењима Светих отаца Цркве.

Митрополит Јеремија је живио скромно у женском манастиру Благовештења у Мандри недалеко од Атине, где је свакодневно служио Божанствену литругију. Нажалост задње време Митрополит Јеремија имао је доста срчаних проблема који су и узроковали његово упокојење. Ипак спомен Митрополита Гортине и Мегалополиса г. Јеремије биће вечан јер је био „пастир добри“ који живот свој полаже за стадо своју и тиме угледајући се на Архипастира душа наших предао је у миру своју душу Њему самом коме је предано служио и као архијереј Цркве православне и као професор Атинског универзитета.

Нека је вечан спомен слуги Божијем Митрополиту Гортине и Мегалополиса г. Јеремији!


Архимандрит Евсевије Меанџија