Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Иларион богослужио поред моштију светог Николаја Мирликијског чудотворца


Дана 19. децембра 2021. године, на празник Светог Николе, предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион, који борави у радној посјети италијанском граду Барију, служио је Свету Литургију крај моштију светитеља Божијег Св. Николе у њему посвећеној базилици.


Архипастиру су саслуживали викар Кијевске епархије архиепископ обуховски Јона и викар Његове Светости патријарха московског и цијеле Русије епископ истарски Серафим.

Владика Иларион је у својој бесједи на крају Свете Литургије, у име Његове Светости патријарха московског и цијеле Русије Кирила, честитао свима присутнима дан сјећања на најпоштованијег светитеља у Руској цркви – Николаја Чудотворца и, посебно је рекао:

„Преподобне мошти Светог Николаја Чудотворца вјековима почивају у Барију. Захвални смо црквеним властима овог града на прилици да се у дане помена Светог Николаја Чудотворца саберемо овдје, у овој цркви, да одслужимо Божанску Литургију, да се причестимо Светим Христовим Тајнама и, одлазећи доље у ​​крипту, гдје почивају његове свете мошти, да се поклонимо великом светитељу Божијем."

Он је изразио захвалност ректору базилике, свештенику Ђованију Дистантеу на гостопримству које увијек пружа ходочасницима из Руске православне цркве.

У крипти базилике је потом служен молебан код преподобних моштију Светог Николе.


Извор: Етос