Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије узнео молитве за благословен почетак Нове године


У петак 14. јануара 2022. године, када прослављамо велике празнике: успомену на Обрезање Господње, почетак Нове године Господње и сећање на Светог Василија Великог, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су протонамесник Владо Лазић, јереј Горан Крстић, протођакон Иван Савић и ђакон Радан Драгутиновић.


Звучни запис беседе


Након заамвоне молитве, преклонивши колена са свима верним Епископ Атанасије је узнео молитву за благословен почетак Нове године благости Господње.

Честитајући присутнима празнике које овог дана прослављамо Епископ Атанасије је рекао: – Прослављајући Господа Христа и Његово Рођење, Његово одрастање и Његово све дубље улажење у наш живот, налазимо се на размеђу времена, старога и новога. Христос јесте то размеђе старог и новог. Са Христом ми смо ушли у ново, и да бисмо се увек подсећали да са Христом почиње све ново ми прослављамо и нову годину.

– Свако од нас има пред собом свој задатак живота који треба свако од нас да испуни, а сви смо запућени ка спасењу, ка Царству Небескоме. Све што имамо од Бога смо добили, сви дарови, сва добра, укључујући и време које је велики дар Божији. И сада, стојећи на том размеђу старога и новога, ми благодаримо Богу за сва добра која смо имали на располагању у протеклој години.

– Молимо се Богу да нам да снаге и мудрости да се уклопимо у Његов Божански промисао, а Његов промисао је усмерен на наше спасење, то јест, да будемо бољи људи, да живот живимо мудро у свакој врлини. Молимо се Богу да будемо бољи него што смо били, да будемо способни чинити добра дела, лоша дела заобилазити и избегавати, не подлегати никаквом злу, никаквој слабости, да будемо способни волети и праштати, пожелео је Епископ Атанасије на почетку нове године Господње.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије је посетио дом протонамесника Влада Лазића који са својом породицом прославља Светог Василија Великог као своју Крсну Славу, и ту, у њиховом дому, освештао славске дарове и пререзао славски колач.


Извор: Епархија милешевска