Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Наша омладина је демантовала пропагандисте атеизма и извитоперног секуларизма


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 6. фебруара, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење протосинђела Јустина (Мреновића), протосинђела Пајсија (Ђерковића), јеромонаха Гаврила (Раичевића), јереја Игора Пешикана, јереја Александра Лекића, јерођакона Сионија (Зорића), ђакона Благоја Рајковића, јерођакона Михаила (Пајовића) и ђакона Зарије Вуковића. У евхаристијском сабрању молитвено са вјерним народом су учествовали и предсједници и чланови православних братстава из Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.


Звучни запис беседе


Прије почетка Свете службе Божије, Митрополит Јоаникије је у чин чтеца рукопроизвео студента Богословског факултета Лазара Мухадиновића.

У архипастирском слову, послије прочитаног јеванђељског зачала, подсјетивши да су ово већ дани припреме за Часни пост, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је поручио да је Господ Исус Христос с нама, да од нас направи нове људе, а најбољи начин да се препородимо је да будемо стално са Христом.

Данашња јеванђељска прича о Закхеју управо то показује, новог препорођеног човјека. Из ње видимо како се старешина цариника Закхеј био изгубио у потрази, похлепи за богаћење и како се препородио.

“Бити цариник одавнина, а врло често и данас је тако, даје човјеку могућност не само да се богати од свога рада, своје плате, од тога се нико обогатити неће, него да се богати од онога што он није зарадио, користећи прилику тога мјеста. У Јеванђељу видимо и Закхеј и Матеј су покајани цариници, и један и други кад су се срели са Христом су се измијенили”, бесједио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Господу Исусу Христу се приговарало како се Он дружи и сједа за трпезу са цариницима и грешницима, али одговор за то, како је казао, имамо управо у данашњем Јеванђељу о покајаном Закхеју: “Јер Син Човечији дође да потражи и спасе изгубљено.”

“И ево, овај који се изгубио, био залутао од правих врлина, удаљио се од човјечности, пошао за похепом, одједном се препородио. Видите треба увијек знати да човјек може одједном да се обрати и да стресе се за себе као губу неку све оно што је лоше. Довољно је само то било да Господ Исус Христос види код њега неко интересовање, које није било ни мало, али видите како је то Господ одмах примијетио, наравно, Он све зна и све види… Видио је у њему неку жељу да се препороди, да крене новим путем, и Он одмах говори Закхеју, сиђи брзо; јер ми данас ваља бити у дому твоме.”

Цариник је чуо за Христа, за Његову проповијед и чудеса, и само је желио да Га види, зато се и попео на дивљу смокву, а Господ хоће да уђе у његов дом.

“Можемо мислити шта се све догодило муњевито у његовој души. Одмах се појавило друго лице овога човјека, оно боголико, свјетло и он пред свима рече ту и исповиједи своју вјеру. Заправо посвједочи да је добио вољу да угађа Господу и да се покаје за своја претходна дјела и свједочи да је гријешио: Ако кога нечим оштетих, вратићу четвороструко, то је било по закону јеврејском. А он иде и даље од тога: Господе, ево пола имања свога даћу сиромасима. Видите како се одмах ослободио! Претходно је био роб своје похлепе, а сад пола имања даје, а ако је што кога оштетио, вратиће четвороструко. Видите новог човјека”, казао је Митрополит црногорско-приморски, додавши да је Господ Исус Христос с нама, да од нас направи нове људе, да се препородимо.

Даље је поучио сабране да је најбољи начин да се препородимо, да будемо стално са Христом, а то значи да се Богу молимо, да творимо Божије заповијести, а посебно да учествујемо редовно на светим богослужењима.

“Да слушамо ријеч Божију, да се причешћујемо Светим тајнама Христовим, јер на такав начин Господ невидљиво, али на неки начин опипљиво и осјетљиво, пребива са нама и у нашим срцима и у нашој заједници. Он је на светим богослужењеима глава цијеле Цркве и ми као Његови удови, као Његов организам на светом богослужењу, дишемо једним духом и укрепљујемо се Његовом божанском мудрошћу и Његовом силом и благодаћу и љубављу. Да се препородимо, да идемо увијек путем врлине, путем добра за Христом у све дане нашег живота. Свима на здравље и на спасење, амин, Боже дај”, казао је на крају свог обраћања Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Митрополит Јоаникије: Наша омладина је васпитана, није постала плијен наркотика, криминала


Послије Свете литругије Митрополит Јоаникије је уручио повеље представницима братстава православне омладине у Црној Гори, захваливши им се на њиховом досадашњем раду, “нарочито што су прихвативши Свето јеванђеље, и дубоко од свег срца се опредијелише за пут Божији, посвједочили својим животом вјеру и много већ учинили за Митрополију, за нашу Српску православну цркву.”

“Ова повеља јесте једно признање за њихов досадашњи рад, али и свједочанство о њиховој служби, њиховом идентитету, имену и презимену. Нека Бог благослови и све оне који су као чланови православних братстава широм Црне Горе ових протеклих година дали велики допринос да наша Црква покаже своје право, мирољубиво лице и да покаже свој обновљени живот и свој нови живот. Оставимо све свађе и раздоре, дај Боже да се измиримо и објединимо, у том јединству и измирењу је велика снага и велика нада нашем народу”, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Подјсетивши да су млади понајвише били изложеним разним пројектима да скрену на неке погрешне и споредне путеве, казао је да су они изабрали пут Христов упркос томе што им се свашта нудио.

“Одабрали су Јеванђеље и показало се да колико су год осмишљени и добро припремљени разни пројекти за однарођавања омладине, за њихово удаљавање од коријена, посебно од свете православне вјере и од наших светиња, да то ипак није успјело. Управо они који су највише били изложени том притиску да се отуђе од своје вјере и постану нека генерација која ће бити лак плијен за сваку политику, за сваку власт, они су се дубоко укоријењивали за све то вријеме, изучавајући Свето јеванђеље, посјећујући Света богослужења, прихватили пост и молитву да би се усавршавали у свакој врлини. И наравно показали се веома успјешним и у наукама, многи од њих су већ интелектуалци, и показало се да наша света вјера не кочи таленте него их просветљује и оснажује”, оцијенио је владика.

Осврнувши се на поједина размишљања да не смије бити вјеронауке у школи, јер вјеронаука кочи критичко мишљење и спречава човјека да слободно мисли, казао је да то могу говорити само људи који немају појма о вјери и који су заправо сами робови једне извитоперене догме, који су у своје вријеме учење Маркса и Енгелса држали као догму, али и сваку нову идеологију, коју нека власт или нека организована сила овога свијета проповиједа, прихватали као догму – извитоперену догму.

Указујући на то да вјера није спречавала и кочила таленте Светог Петра Цетињског, Светог Петра Ловћенског Тајновидца, Николу Теслу, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, Исака Њутна и друге велике и верујуће људе, Митрополит је казао да је наша омладина те људе и те пропагандисте атеизма и извитоперног секуларизма, који хоће вјеру да потисну, не само из школа него из живота, демантовала.

“Наша омладина која је при нашим светим храмовима је васпитана и није постала плијен дроге, наркотика, шверца, криминала, него могу послужити за примјер свима својом честитошћу, али много је важно и да примјетимо да се наша Црква и наша вјера обновила кроз омладину. Докле Господ није призвао омладину и дјецу к себи ми смо били Црква старих”, рекао је Митрополит и присјетио се да је прије 30-40 година на богослужењима био старији свијет, а сада дјеца и омладина понајвише.

Ми смо млада Црква у полету и то је, казао је, велики знак наше обнове, обнове парохијског и манастирског живота, па имамо братства православне омладине која су везана за парохије и манастире, гдје се све лијепо уклапа и хармонизује. Посебно је нагласио да је ова омладина, која живи јеванђељским животом и која се уопште није бавила никако политиком, и данас је далеко од било какве политике, када су нападнуте наше светиње, својим животима била спремна да брани светиње:

“И тако смо их одбранили. Одбранили смо их истином, љубављу, добротом, молитвом и позивањем на мир и на разум завађене браће. Тако смо одбранили светиње и знамо да је највећа одбрана наше Цркве, не у било каквој је политици што нам приговарају, него у вјери, у Јеванђељу. То је наша утврда, то је наша сигурност, а не било што од овога свијета, а камоли политика. Наравно, ми се не бавимо политиком, није то наш посао, али се политика и даље упорно бави Црквом и хоће да сатјера Цркву у мишију рупу и да јој одузме сва права. Тако се понашају многи и овдје у Црној Гори, знамо ми то. Па када ми нешто проговоримо, и та се ријеч чује, онда кажу они се баве политиком. Таман посла! Хвала Богу, ми се бавимо понајвише молитвом, светим богослужењима, проповједањем ријечи Божије. Ми смо у тој служби и са нама православна омладина Црне Горе.”

Испред православних братстава на додијељеним признањима заблагодарио је Иван Булатовић, предсједник Братства православне омладине Црне Горе, који је казао да смо свједоци како разна искушења наилазе на наш народ, а посебно на нашу омладину,  и то не само од оних који су безбожници, него нажалост и од разних других политичких и националистичких организација, које покушавају на један погрешан начин да усмјере нашу омладину.

“Међутим, наша братства знају гдје им је мјесто, знају на коју страну треба да се окрену. Треба да иде у прије свега за својом Црквом, за својим јерарсиима, тако да ево свједоци смо да у свим парохијама, у готово свим нашим градовима, имамо једно живу и здраву заједницу која је ту да активно учествује у животу наше Цркве”, закључио је Иван Булатовић, предсједник Братства православне омладине Црне Горе.


Извор: Митрополија црногорско-приморска