Type Here to Get Search Results !

Епископ бачки др Иринеј учествовао у представљању књиге "Пусто турско" у Матици српској


У четвртак, 31. марта 2022. године, у свечаној дворани Матице српске представљено је друго издање књиге академика Дарка Танасковића Пусто турско.


После уводног обраћања професора др Драгана Станића, председника Матице српске, о књизи су говорили Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, професор др Драган Станић, Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, и аутор књиге, академик Дарко Танасковић.

Књига Пусто турско се бави променама у турској унутрашњој и спољној политици и односом према Балкану и Србији. У њој су обрађене теме присуства Турске на Балкану, њени односи са Србијом, турско виђење балканских ратова, улога ове земље у бомбардовању Србије од стране НАТО-пакта, неоосманизам и ердоганизам. У првом делу налази се неколико научних радова који су настајали поводом обележавања годишњице балканских ратова и Првог светског рата. Затим следе дужи публицистички текстови који су настајали као реакција на одређене догађаје повезане са турском спољном или унутрашњом политиком. У последњем дêлу објашњена је суштина уставних промена које су усвојене у Турској 2017. године.

Говорећи о књизи Пусто турско, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је, поред осталог, рекао: „Сâм наслов Пусто турско изазива, код нас Срба посебно, једну спонтану реакцију у души, али која, без обзира на све садржаје, ипак није негативна. Она подразумева и нашу трагичну и страдалну судбину у вековима под турском влашћу, али је употребљавамо и у разним шаљивим приликама. Издање је веома лепо приређено, и то морам најпре да похвалим. То је део и нашег историјског искуства и данашњег такође, а, како ствари стоје, биће и сутрашњег. Зато је ова књига, ова збирка текстова органски међусобно повезаних – без обзира на разне појединачне теме, које су на први поглед веома различите, разнородне – у сваком случају драгоцена управо са аспекта овог нашег историјског тренутка и не видим да се ико други у нашој било научној јавности, било некој другој, тако темељито и одговорно бави овом темом, као што то чини, већ дуги низ година и деценија, професор Танасковић. Зато мислим да сви треба да му будемо захвални. Његова књига, као и разни други његови текстови, увек – поред своје научне и теоретске утемељености – има и животну актуелност за нас; није само академско истраживање ради истраживања него нам увек помаже да се оријентишемо, да се снађемо пред изазовима времена у којем живимо.ˮ

Професор др Драган Станић, председник Матице српске, зналачки је анализирао одређене делове књиге. Он је нагласио да ниједан српски интелектуалац не би смео ни да помисли да је стекао елементарно образовање о овој сфери, а да није претходно прочитао књигу професора Танасковића.

Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова Србије, представио је историјски развој Турске од краја османске ере до данашњих дана, нагласивши да књига професора Танасковића читаоцима помаже да схвате понашање данашње Турске и њену политику, како на Балкану тако и у светским размерама.

Академик Дарко Танасковић је у свом обраћању истакао да је књига настала као скуп двадесетак текстова које је објавио у последњих десетак година осврћући се на значајне историјске догађаје, али и на актуелна дешавања. Најважнија порука ове књиге јесте, нагласио је академик Танасковић, да се Турска мора озбиљно и детаљно пратити, да је она за нас врло важан чинилац који најпре треба разумети и проучити да би се затим градили односи и у обостраном интересу.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке