Type Here to Get Search Results !

Братски састанак свештенства и монаштва Митрополије аустралијско-новозелaндске


У дане поста који претходи радосном празнику Васкрсења Христовог свештено братство Митрополије аустралијско-новозеландске предвођено својим епископом г. Силуаном окупило се око светог олтара Новокаленићког манастира ради свете тајне покајања, саборног богослужења и размене духовних тема и проблема са којима се данас Црква сусреће.  


Тродневно сабрање се састојало у духовним сусретања кроз света богослужења и предавања у празнике Светих 40 мученика севастијских, Светог Кодрата Коринтског и Светог Софронија Јерусалимског, када су служена сва предвиђена богослужења. У среду, 23. марта 2022. године, свету Литургију пређеосвећених дарова служио је Преосвећени Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан уз саслужење свештеника те епископије Српске Православне Цркве.

Уочи Литургије у манастирском храму Светог Саве свештеници Митрополије су приступили светој тајни покајања, а исповедник је био протојереј-ставрофор Милорад Лончар. После свете Литургије Владика је, на гробу блаженог покоја Епископа аустралијско-новозеландског Петра, служио помен усопшим епископима и свештенослужитељима Митрополије.

Централно предавање, које је кратким уводом отворио владика Силуан, одржао је протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин, свештеник Епархије средњезападно-америчке, преко онлајн апликације, на тему Пастирски приступ светој тајни покајања и исповести. Чувени пастир Цркве Христове, познат као врстан предавач на свим пољима од теолошких преко црквено музичких до психолошких и социолошких тема, пленио је срца присутних слушалаца изузетно одабраном и разрађеном темом поткрепљеном разним примерима црквеног живота. Уследила су питања угледном предавачу и цењеном свештенослужитељу која су постављали присутни свештеници, док се предавачу у име свештенства захвалио протојереј-ставрофор Милорад Лончар. Тему је закључио својим благословом и кратким словом епископ Силуан. 

Даље, током братског саборовања, ређале су се теме из свакодневног административног, пастирског и духовног живота парохија, на које су Епископ и браћа свештеници покушали да нађу најбоље одговоре. Нарочита пажња посвећена је животу и раду са младима, као и устројству живота у манастирима Митрополије. Изражено је жаљење што део братства, свештеници из Западне Аустралије, услед мера њихове владе нису могли да присуствују сабрању уз  наду да ће на следећем братском сабору бити сви окупљени око Епископа у неком од намесништава Митрополије. Посебну захвалност свештено братство ј еупутило протојереју-ставрофору Ђури Ђурђевићу, старатељу манастира, сестрама Ратки, Слави и Сузани и брату Срети који су се побринули око гостопримства свештенства, као и г. Данилу Јанковићу за техничку помоћ.


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска