Type Here to Get Search Results !

На Велику среду Митрополит Јоаникије служио Литургију пређеосвећених дарова у свету Тајну јелеосвећења у Цетињском манастиру


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 20. априла, на Велику сриједу, Литургију пређеосвећених дарова у Цетињском манастиру. Митрополиту су саслуживали: протојереј Остоја Кнежевић, протосинђел Павле (Пајић), протојереј Душан Биговић, јеромонах Гаврило (Раичевић), јереј Игор Пешикан и јерођакон Сионије (Зорић).


У архипастирској бесједи Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је подсјетио да се на овај свети дан сјећамо жене која је излила скупоцјено миро на главу Христову и косом својом обрисала ноге Његове те да се на овај дан, у спомен тог чудесног догађаја, усталило савршавање Свете тајне јелеосвећења, која се врши ради здравља, душевног и тјелесног. Владика је појаснио да се тим јелејем помазују сви, и они за које говоримо да су здрави, а мало је ко здрав, сви болујемо, и болесници који болују по својим домовима и болницама, а освећено уље се оставља да се њиме могу помазивати болесници у било које вријеме.

“Ово вршимо у спомен ријечи Господње, коју је рекао завидљивцима који су негодовали због тога што се троши скупоцјено миро, по њиховом схватању без неке потребе: Она учиње то за дан мојега погреба. Није био обичај да се то чини над људима прије него што се упокоје, али тиме је Господ указао на своју скору смрт”, поучио је сабране Владика.

Даље је нагласио да се у данашњем Светом јеванђељу говори и о томе како је један од апостола, Јуда Искариотски, који је видио чудеса Христова и имао достојанство апостола као и остали, већ кренуо у издају, јер се у њега уселио мрак и тама и ђаво је обузео његову душу. Господ је својим свевидећим оком видио његову издају, знао је шта је у његовоме срцу, али је био спреман, истакао је Митрополит,  да прими и издају, и страдање, и најстрашнију смрт, ради нас и ради нашега спасења.

“Он то чини као Животодавац, као онај који има власт и над животом и над смрћу, као онај који је васкрсао једном ријечју свога пријатеља четвородневнога Лазара из гроба. Као онај који је извор живота, али је благоизволио да на такав начин очисти наше савјести, наше душе, да бисмо се кроз покајање препородили и да би смо се Његовом живоносном крвљу обновили, и да бисмо обновљени дочекали свјетло и преславно Васкрсење Његово, које је и наше васкрсење, јер нас је Он учинио саучесницима и сапричаснисцима Његове славе, Његове побједе над смрћу, Његовога Васкрсења и Његовога вјечнога Царства”, казао је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


* * *

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је вечерас у Цетињском манастиру Свету тајну јелеосвећења.

Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У архипастирској бесједи Владика је рекао да примамо ово јелеосвећење за исцјељење душа и тијела.

“Молећи се за душевно и тјелесно здравље наше и свих наших милих и драгих, и узимајући ово благословено освећено уље можемо више пута у току године да се помажемо. Можете га носити и својим кућама, али се могу њиме помазивати само крштени зато што је ово Света тајна”, рекао је Владика.

Додао је да се исто тако припремамо да заједно са Христом, оснажени овим јелеосвећењем, узиђемо на Његову Голготу, да прођемо ове велике спасоносне дане, драму неба и земље Христових страдања која се дотиче свих свјетова, понајвише наших умова и наших срца”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска